Pri Romih spet vre, krogle švigale mimo glav

Orožja ni primanjkovalo, niti kalašnikovk ne.

Objavljeno
11. marec 2011 08.13
Posodobljeno
11. marec 2011 09.37
K. K., A. L.
K. K., A. L.
ŽABJAK – Sinoči okoli 20.00 je v romskem naselju Žabjak ponovno prišlo do streljanja med Romi in krajani, poroča novomeški radio Studio D. Očividci pravijo, da je bilo kot v vesternu, orožja ni primanjkovalo (od kalašnikovk naprej). Vsi pa so se več kot očitno dobro izmikali kroglam, saj žrtev ni bilo. Eni drugim očitajo, da so prvi začeli streljati.

Nihče ni pridržan

Dolenjska je zaradi sinočnjega incidenta ponovno zelo vznemirjena. Samo sinoči so po podatkih Studia D policisti prejeli več kot 20 prijav, da je ponovno slišati streljanje.

»Iz prve roke lahko potrdim, da je bilo kot na fronti. Trajalo je pol ure. Klical sem policijo, krajani so mene. Posameznih strelov niti več ne prijavljamo, to včeraj je bilo pa prehudo,« dogodek opisuje Silvo Mesojedec. Na novomeški policijski upravi so potrdili, da so bili obveščeni o streljanju. Na teren so poslali ekipo, preiskava pa še vedno poteka. Alenka Drenik, ki je pri PU Novo mesto pristojna za odnose z javnostjo, zanika, da bi streljanju sledila racija, in dodaja, da ni bil nihče pridržan.

Ozadje

Včeraj popoldne je Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike zaradi sprejemanja odloka o legalizaciji Žabjaka protestirala pred mestno hišo Rotovž. Zbralo se je okoli 60 ljudi. V odgovor na proteste pa je Žabjak odprl svoja vrata na pobudo romske občinske svetnice Dušice Balažek.

Sicer pa v Žabjaku in okolici vre že od smrti Cice Kovačič (8. februarja), ki jo je umoril novomeški podjetnik. Ustrelil je tudi njenega sina, nato pa sodil še sebi.