Priča še preseneča 
s šokantnimi izjavami

Viktor Premk, 64-letni profesor kulinarike, menda ve, kdo je ubil Krambergerja.

Objavljeno
17. februar 2011 20.34
Mitja Felc
Mitja Felc
LJUBLJANA – Ko je 64-letni profesor kulinarike Viktor Premk iz Ljubljane v začetku januarja senat tukajšnjih okrožnih sodnikov prepričeval, da so ga Lazarinijevi nagovarjali, naj požge smledniški grad, so zdaj prišli do besede še oškodovanci. Premk se je namreč na sodišču pojavil, ko je v časopisu prebral, da na zatožni klopi sedi 40-letni Zoran Mezga, ki mu tožilstvo očita, da je v noči na 21. januar 2007 prostore gradu Smlednik polil z bencinom in pritaknil vžigalico. Ognjeni zublji so pogoltnili približno 2,61 milijona evrov. Ljubljančan se je postavil v bran obtoženemu, saj je prepričan, da so mu po krivem naprtili kaznivo dejanje požiga.

Katarina Lazarini Stupica je potrdila, da Premka pozna, saj se je leta 2002 zanimal za nakup parcele. Ko sta se srečala, je na plan prišel z idejo, da bi bil on njihov nepremičninski agent, a je to odločno zavrnila. Pozneje se je izkazalo, da ne bo kupil nobene parcele, saj nima denarja. Lazarinijeva pravi, da je čez čas dodal, da ve, kje je spalnica, ki je bila nekoč v gradu, kar pa jo je vsekakor zanimalo. »A ko je začel, da bo za prevoz organiziral kar policijsko spremstvo, češ da ima vsepovsod poznanstva, sem tudi to zavrnila.« Zanikala je kakršno koli poslovno sodelovanje in prijateljstvo s pričo, ki je sodišču postregla s šokantnimi izjavami.

Premk senat prepričuje, da so ga k požigu napeljevali zaradi odškodnine, ki bi jim jo izplačala zavarovalnica, a je Lazarini Stupica razkrila, da grad sploh ni bil zavarovan, saj nobena zavarovalnica ni želela prevzeti tveganja.

Potrdila pa je Premkove navedbe, da jo je decembra lani klical, ko je bila na dopustu na Hrvaškem. Omenil ji je, da se bo začelo sojenje zaradi požiga gradu in ji bo priskrbel izvod Slovenskih novic, kjer je to pisalo. Čez nekaj dni sta se res srečala v Grand hotelu Union. »Povedal mi je, kam naj se usedem, in takrat sem mislila, da je tak kavalir. Šele pozneje sem v časopisu prebrala, da je to naredil zaradi kamer,« se spominja. Nadaljevala je, da ji je tvezil zgodbice o knjigi, ki jo piše in v kateri bo menda izdal celo, kdo je v resnici ustrelil Krambergerja.

Premkove navedbe, da se je z Lazarinijevimi oktobra in novembra 2006 srečal in so ga nagovarjali k požigu gradu, je označila za čiste laži. Točno je vedela, kdaj so se srečali, saj ima že od leta 1980 navado, da si vse dogodke zapisuje na koledar, te pa hrani. »Do dneva natančno lahko pokažem, kdaj sem se z njim srečala in kdaj slišala,« je bila odločna. Tudi Igor Stupica je Premkovo pričanje označil za čisto izmišljotino. »Z njim sem se nazadnje srečal 25. septembra 2002, leta 2006 pa gotovo ne!«

Priča, ki je poskrbela za preobrat sojenja, je znova prišla do besede, a kaj novega ni bilo slišati. Ponovil je, zakaj so ga nagovarjali k požigu, da je iz steklenice nagnil bencin, misleč, da je notri radenska, in kako se je z njimi dobival leta 2006. Le ko je povsem zavil s poti, da ima nekaj povedati še o Lipi in Zavašniku, češ da je to vse povezano, ga je predsednica senata Marjana Lap odločno ustavila, da naj se drži bistva. Senat je na koncu sklenil, da bo poskušal priti bližje resnici s soočenjem.
To ni prineslo nič novega, Premk še vedno vztraja pri svoji različici zgodbe, Katarina Lazarini Stupica in Igor Stupica pa pri svoji. »To je tista mreža, o kateri sem prej govoril,« je pristavil Premk, ko se Stupica ni strinjal z njegovimi navedbami.

Domnevni smledniški piroman je kot vsa sojenja do zdaj le mirno sedel in ni črhnil niti besedice. Premku pa je sodnica Lapova le stežka dopovedala, da on pričam ne more postavljati vprašanj, prav tako ne more predlagati novih prič, za kar se je trudil.
Kdo res stoji za požigom smledniške kulturne dediščine, bo sodišče ugotavljalo 7. aprila, ko bodo zaslišali še strokovnjaka nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki bo pojasnil, kako so našli DNK-sledi obtoženega Mezge na eni od steklenic na kraju zločina, in izvedenko psihiatrične stroke.