Psihiatrično mnenje
 ga je rešilo ječe

Tožilec za Josipa Leskovarja zahteval 16 let, a je bil oproščen.

Objavljeno
01. marec 2011 19.55
Posodobljeno
01. marec 2011 22.00
Boštjan Fon
Boštjan Fon
KRANJ – Pripor od 10. junija 2009, ko je Josip Leskovar na Jesenicah umoril Tadeja Pusta, je zanj trajal do 20. avgusta 2009. Očeta dveh otrok so spustili na prostost, kjer je čakal na sojenje, ki se je neverjetno hitro odvilo na kranjskem sodišču v začetku letošnjega leta, končalo pa z včerajšnjim izrekom sodbe.

Spomnimo se: 31-letni Jeseničan, ki so mu v zadnjem desetletju v kazensko evidenco zapisali kazniva dejanja od prikrivanja, poškodovanja tujih stvari, grdega ravnanja do velike tatvine, a je bil vedno kaznovan s pogojno kaznijo, je v usodni noči leta 2009 šel mimo prodajalne kebaba 1001 noč v središču železarskega mesta. Tam je zagledal nekaj let starejšega Pusta, pristopil do njega in mu dejal, da bosta poračunala za nazaj. S pulta je vzel 41 centimetrov dolg nož, ga žrtvi najprej zaril v hrbet, drugi vbod je šel v srce, in ko je Pust ležal smrtno ranjen na tleh, mu je neobvladljivi Leskovar zadal še devet vbodnih ran.

Na sojenju je Leskovar z obrambo, da naj bi ga Pust v mladosti spolno nadlegoval in da je bil v trenutku zločina neprišteven, odvrnil obtožnico od sebe. Dolga leta je bil na antidepresivih, postal je odvisen od alkohola, tudi tiste noči je bil precej pijan, zato naj bi ob srečanju s Pustom na plan privrele vse frustracije. Zagovornik Samo Mirt Kavšek je menil, da njegov klient ne more biti kriv na podlagi dveh izvedeniških mnenj psihiatrov. Na drugi strani je tožilstvo dejanje označilo kot brezobzirno maščevanje in zato zahtevalo 16 let zapora, po kazenskem zakoniku za take vrste dejanj grozi od 15 do 30 let za rešetkami.

Sodni senat je po koncu procesa obtoženega Leskovarja oprostilo, saj je bil v trenutku dejanja v stanju zamegljene, zožene zavesti. Sodni senat je tako verjel psihiatru, da se je obtoženi, ko se je srečal s Pustom, spomnil dogodkov iz otroštva in da se zavedel šele, ko je na tleh zagledal mrtvega Tadeja. Ker tožilstvo že prej ni predlagalo obveznega psihiatričnega zdravljenja za Leskovarja, mu ga sodišče ni moglo odrediti samo od sebe. Starše pokojnega, ki zahtevajo 27.000 oziroma 23.000 evrov odškodnine, je sodišče napotilo na pravdo. Stroške postopka in nagrado zagovornika bo kril državni proračun in morda bo moral plačati še en proces pri enem od dveh jeseniških umorov iz leta 2009, saj je tožilstvo že napovedalo pritožbo nad razsodbo.