Sam se na nož 
težko nabodeš

V Trbovljah imajo vsi nože, saj se nikoli ne ve, pravi priča.

Objavljeno
02. februar 2011 19.37
Jure Predanič
Jure Predanič
LJUBLJANA – Iz priporov so pred sodnike na ljubljansko okrožno sodišče pripeljali 26-letnega Ferida Ravkića, ki mu očitajo poskus uboja. Po prepričanju tožilstva je 8. oktobra lani okrog 22. ure pred bifejem društva upokojencev v Trbovljah z nožem metuljčkom v vrat zabodel Jureta F. Če ne bi reševalci hitro ukrepali, bi izkrvavel. Posledice čuti še danes, saj ima poleg brazgotine med drugim povešeno veko in hripav glas, da tudi vpiti ne more več. Ravkić sicer zanika, da bi ga zabodel. »Podrl me je na tla, jaz pa sem pograbil neki predmet. Preveč sem bil pijan, da bi vedel, kaj držim v rokah. Prijel me je za majico in se očitno sam nabodel na ta predmet,« pravi Ravkić.

Vse se je začelo, ko so tistega večera pili pred bifejem, je povedal Jure F. Po njegovih besedah je bil Ravkić za sosednjo mizo, v nekem trenutku pa se je na invalidskem vozičku pripeljal tudi Boris P., ki pa ni mogel do miz, z vozičkom se je zataknil. Začeli so se mu smejati, kar pa se je pozneje izkazalo za skoraj usodno. Ravkić je pristopil in dejal, naj gredo Borisu v obraz povedat, zakaj se smejijo. Ko ga je Aleksandra, dekle prijatelja Francija D. , prijela za majico, pa jo je s pestjo udaril v obraz. Ravkić je nato stopil nekaj korakov proti bližnjemu gradbišču, Jure pa je šel za njim. »Naslonil sem ga na mizo, takrat pa sem začutil nekaj na vratu,« je še povedal zabodeni, ki je na sodišču poudaril, da se z vratom težko sam nabodeš na nož.

Na sodišču je pričala tudi Dijana V., ki je tistega večera pila z Ravkićem oziroma Ferkom, kot mu pravi. Od šestih oziroma sedmih sta pila, saj sta šla pred tem v Interspar po vodko in sok. »Spila sva vsak vsaj pol litra vodke, Ferko je pil še pivo,« je povedala. »Na tem placu pijemo, preden gremo žurat, in tu se zbira tudi mladina, ki se večkrat stepe. V Trbovljah imajo sicer vsi nože, saj veste, veliko je starih zamer in se zato nikoli ne ve,« je povedala. Ravkića je po njenih besedah, ko je družbo za sosednjo mizo pozval, naj prijatelju Borisu v obraz povedo, zakaj se mu smejejo, obstopilo precej fantov, ti so se nato spravili nanj. »Zaštihal me je,« je nato zaslišala, zato je stopila zraven, Juretu F. pa so že ponudili prvo pomoč. Tudi sama je bila menda vsa krvava, ob prihodu reševalcev pa se je želela naprej zabavati, a so prišli policisti. Ravkić je medtem že izginil, je povedala na sodišču. »Klicala sem ga in vprašala, kaj se je zgodilo, pa me je le vprašal: 'Kva?'« je povedala. Na vprašanje sodišča je odgovorila še, da tistega večera v Ferkovih rokah ni videla noža metuljčka, kot je povedala preiskovalni sodnici, temveč le pipec, s katerim lahko odpiraš steklenice. »Na zaslišanju pred preiskovalno sodnico nisem vedela, kaj govorim, saj sem pojedla tri ali štiri apavrine. Še sodnica me je vprašala, ali sem pri sebi,« je pojasnila, zakaj razlika v pričevanju. Toda Dijana V. ni vedela nič o tem, da bi bil Ravkić v tistem času na terapiji substitola oziroma nadomestila metadona. »A substitol tako ali tako nič ne vpliva, saj poznam takšne primerke, ki ga imajo v žilah,« je dodala Dijana V., poznavalka, ki je tudi sama hodila na metadonsko terapijo. Za Ravkića ve le, da je bil tako kot ona zelo pijan, čeprav urinski testi, ki so jih opravili po dogodku, kažejo drugače. Sojenje se nadaljuje sredi februarja.