Sin poslanca 
grozil policistoma

Iztok Jurša najprej napihal, nato postal nasilen.

Objavljeno
07. marec 2011 18.31
Posodobljeno
07. marec 2011 20.30
Oste Bakal
Oste Bakal
MURSKA SOBOTA – Pred senatom Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki mu predseduje sodnica Natalija Pavlič Goldinskij, se je začela glavna obravnava zoper 28-letnega Iztoka Juršo iz Ljutomera, ki mu očitajo poskus preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Okrožni državni tožilec Drago Farič je namreč v obtožnici med drugim zapisal, da je Jurša 17. julija lani okrog štirih zjutraj z nedostojnim vedenjem in gestami poskušal preprečiti uradno dejanje dvema policistoma PP Ljutomer. »Policistko Matejo Horvat je zmerjal s smotano kurbo in prasico, policista Petra Plohla s svinjo, ki jo bo srečal, ko ne bo v uniformi, in bo takrat z njim obračunal. Ker sta ga policista obvladala in odpeljala na pridržanje, je preprečitev uradnega dejanja uradni osebi ostala samo pri poskusu,« je med drugim dejal tožilec Farič.

Obtoženi Jurša je obžaloval, da je do »neljubega dogodka sploh prišlo. Žal mi je, da se sploh moram zagovarjati. Z eno besedo; hudo mi je, a sem, potem ko sem podpisal zapisnik policistke in s tem priznal svoje dejanje, menil, da lahko grem naprej. Ne vem, kaj se je pozneje zgodilo, edino vem, da sem se prebudil pred PP Ljutomer, v policijskem vozilu in ves krvav. Mogoče sem res povedal kakšno grdo in neprimerno besedo, vem tudi, da se ni dobro spopadati s policisti, in vsakdo, ki to počne, je neumen, a zdaj zadeve ne morem spremeniti,« je v svojem zagovoru dejal sin nekdanjega župana (tudi v času dogodka) občine Ljutomer in aktualnega poslanca Franca Jurše.

Priči, prizadeta policista, sta sodišču podrobno razložila, kako sta kritične noči med drugim opravljala tudi nadzor nad kršitvami cestnoprometnih predpisov. Obtoženi naj bi izzival usodo in se vozil po istih ljutomerskih ulicah ter skorajda povzročil nesrečo, zato sta se odločila, da ga bosta ustavila. Pri preizkusu alkoholiziranosti je imel okoli 1,10 promila alkohola. Oba policista sta zatrdila, da ju je Jurša hotel prepričati, naj mu ne opravijo testa alkoholiziranosti, in je predlagal, da mu izrečejo sankcijo za kakšen drugi prekršek, ker da lahko ostane brez vozniškega dovoljenja, če bo pihal. Toda policistka Horvatova se s tem ni strinjala in po opravljenem preizkusu je agresivno podpisal zapisnik tako, da ga je raztrgal, kemični svinčnik pa vrgel v policijski avto. Fizično je grozil policistoma. »Dvignil je roko proti meni, zato sem uporabil prisilna sredstva ter ga podrl na tla in vklenil. Med padcem na makadamsko parkirišče se je obtoženi nekoliko poškodoval,« je dejal Plohl, ki je obtoženega označil kot agresivnega in arogantnega, njegovo vedenje pa nedostojno in neprimerno.

Policistka Mateja Horvat je potrdila, da je jo Jurša poskušal nagovoriti, da mu ne bi dala pihati, pozneje pa je postal aroganten in agresiven. Tudi njo je žalil, zakaj je policistka, če ne pozna zakonov na pamet.

Ker je odvetnik Kočar vztrajal pri neposrednem zaslišanju priče Silva Ciglariča, ki je v času dogodka sedel v Jurševem avtomobilu, je obravnava preložena na 4. april.