Smučar zdrsnil v smrt

Drsel je približno 100 metrov po zasneženi strmini in zgrmel po skalah.

Objavljeno
09. marec 2011 12.17
Posodobljeno
09. marec 2011 17.11
U. P.
U. P.
BOVEC – Niti en teden ni minil, odkar je na območju Vršiča umrl 31-letni alpinist Uroš Gračner iz Celja. Ko so se njegovi bližnji v torek na Okrešlju ravno poslovili od njega in raztrosili njegov pepel, so morali člani GRS Bovec spet v akcijo, ki se je končala žalostno. Približno ob 10.30 sta se namreč z vrha Jalovca spustila turna smučarja, stara 35 in 41 let. Mlajšemu je na višini 2300 metrov, na grbini, ki preči Loški žleb, zdrsnilo in je drsel okoli 100 metrov po zasneženi strmini, prišel do prepada in zgrmel še 100 metrov po skalah ter pristal v snegu. Kot je povedal njegov prijatelj, ni bilo nikakršne možnosti, da bi mu lahko pomagal, poklical je lahko le na pomoč in odsmučal v dolino Tamar.

Kot nam je dejal vodja 10 gorskih reševalcev Vili Kašca, so imeli kar nekaj dela, saj prva ekipa nesrečnika nikakor ni mogla potegniti v vojaški helikopter, ker je bil predel, kjer je ležal, preveč ozek. Ko so ugotovili, da to ne bo mogoče, so se odločili za klasično vrvno tehniko in na kraj nesreče poklicali okrepitve. Reševalci so se spustili več kot 300 metrov, da so prišli do turnega smučarja; zdravnik Iztok Tomazin je lahko samo še potrdil njegovo smrt. Do 15.30 so truplo spustili do vznožja Loškega žleba, od tam pa ga je helikopter prepeljal na letališče v Bovec.

Dodajmo, da je okrog 20 centimetrov novozapadlega snega na poledenelo podlago požrtvovalnim gorskim reševalcem predstavljalo obilico težav in veliko nevarnost zanje, saj so se jim na derezah delale cokle.

Ob tem je treba poudariti, da je šlo za izkušena alpinista, ki se nista brezglavo podala na goro. Za člane GRS Bovec je to že peta akcija na tem območju, dve sta se končali z najslabšim možnim izidom.