So Stanetu Vidicu »pomagali« storiti samomor?

Situacija v Novem mestu se je po 8. februarju še dodatno zaostrila.

Objavljeno
21. februar 2011 19.54
S. N.
S. N.
NOVO MESTO – Umor Olge Kovačič - Cice in samomor 60-letnega Staneta Vidica burita duhove na Dolenjskem, kjer sloge med lokalnim prebivalstvom in romsko skupnostjo očitno še nekaj časa ne bo.

Na plano je prišlo nekaj podrobnosti, ki so (morda) vodile do tragedije. V tem času, ko je bil Vidic še živ, je osemkrat prijavil krajo na svojih dveh objektih v Drgančevju in Zalogu, zadnja prijava ima datum 25. november. Za zadnji prekršek naj bi bili osumljeni dve polnoletni osebi, na policiji pa ne potrdijo, ali je šlo za Roma, ki sta bila vpletena v incident 8. februarja.

Tudi Romi niso povsem enotni – med njimi vlada močna razslojenost, prisotni so tudi znaki izkoriščanja in izsiljevanja, ki vlada med posamezniki v romski skupnosti.

Zdi se, da še vedno ni povsem jasno, ali se je Vidic ustrelil sam, ali so mu pri tem pomagali. Policija trdi, vsaj tako je bilo povedano na petkovi novinarski konferenci, da si je sodil sam. Po Novem mestu in okolici je krožila zgodba, da naj bi mu pri tem pomagali ...

Dve ovadbi


V teku pa sta dve ovadbi. Pod prvo so se podpisal novomeški Romi, ki menijo, da je ob tamkajšnjem nedavnem umoru in samomoru Radio Krka objavljal nepreverjene informacije, ob tem pa dovolil tudi objavljanje žaljivih komentarjev, ki je celotno romsko populacijo metalo v en koš.

V tem tednu pa se obeta še druga ovadba – to pot zoper vodjo civilne iniciative Silva Mesojedca, ki je prav tako, o tem poroča Radio Studio D, kritično ocenil delo policije in romske posle, ki so daleč od legalnosti. Romska skupnost je zahtevala opravičilo, a je Mesojedec odločen – ne bo se opravičil.

Novi Ambrus?


Domačini niso zadovoljni z delom policije in sodnih organov. Predvsem pa domačini zamerijo organom Republike Slovenije, da zadevam ne pridejo do dna, zgodbe ostanejo brez epiloga. Učinkovitost je na psu. Resnica pa le ena: med ljudmi vre! Nezadovoljstvo narašča iz dneva v dan, razmere se zaostrujejo, neredki so, ki se bojijo, da se v Novem mestu zgodi novi Ambrus.