Srečku Prijatelju znižali kazen

Katarina Kresal zanikala, da za procesom stoji uradna politika LDS.

Objavljeno
12. marec 2011 11.01
Posodobljeno
12. marec 2011 11.01
S. N./STA
S. N./STA
KOPER – Poslancu SNS Srečku Prijatelju zaradi izsiljevanja podjetnika Marjana Mikuža ne bo treba v zaporu odsedeti pet let in dva meseca. Po poročanju Dnevnika so mu kazen znižali za leto in dva meseca – skupaj bo sedel štiri leta, preostala so mu še tri.

Višji sodniki, ki jim je predsedovala sodnica Mara Turk, so menili, da Prijatelj kaznivega dejanja izsiljevanja ni storil na posebno surov in poniževalen način, zato tudi znižanje prej določene kazni.

Njegovo ženo Aleksandro Prijatelj, ki so jo na koprskem sodišču zaradi pomoči pri izsiljevanju obsodili na pogojno kazen šestih mesecev zapora s preskusno dobo dveh let, pa so višji sodniki oprostili.

Srečko Prijatelj bo moral torej za rešetkami koprskega zapora preživeti še tri leta, saj je prav te dni minilo eno leto, kar so ga koprski kriminalisti aretirali, ko je v gostilni v Solkanu vzel od Marjana Mikuža 323.000 evrov.

Prijatelj sicer ves čas trdi, da je samo zahteval nazaj svoj denar, ki naj bi mu ga bil Mikuž dolžan, koprski sodniki pa so presodili, da je dovolj dokazov, ki potrjujejo, da ne gre za dolg, ampak za denar od poslov pri prodaji zemljišč na Orleški gmajni, ki jih je Luka Koper kupovala prek podjetja Marjana Mikuža.

Prijatelj je sicer ves čas sojenja trdil, da gre za konstrukt, za katerim stojita uradna politika LDS in predsednica Katarina Kresal, kar pa je Kresalova odločno zanikala.