Uroša vzela Grapa med
 Travnikom in Šitami

Po uspešno preplezani smeri sta se Uroš Gračner in Maja Lobnik izgubila.

Objavljeno
02. marec 2011 06.54
Posodobljeno
02. marec 2011 20.09
Uroš Praš
Uroš Praš
BOVEC – Članom Alpinističnega odseka Celje Matica je začetek tedna prinesel žalost na obraz in solze na oči, saj so izgubili enega izmed članov. Uroš Gračner se je v ponedeljek skupaj z Majo Lobnik, alpinistko leta 2010, odpravil v dolino Tamar, kjer sta se lotila Grape med Travnikom in Šitami. Po uspešno preplezani smeri ju je ovila megla. Med iskanjem sestopa z gore nad Vršičem v dolino Trente sta 31-letnika ob 18.12 za pomoč pri iskanju prave smeri poklicala gorske reševalce. Najprej jima je pod vodstvom Marka Matajurca odšlo naproti 13 članov GRS Bovec, ki so se razdelili v tri skupine, ob 00.55 pa so se jim, vsak iz druge smeri, pridružili še kolegi iz Rateč in Kranjske Gore.

Po pogovoru z Majo Lobnik je Matajurc, vodja intervencije, domneval, da ne sestopa v Trento, ampak v Tamar, zato se je odločil, da pokliče rateške reševalce, ti pa so na pomoč poklicali še kranjskogorske. Okoli 1.35 so dobili žalostno novico, da je Urošu, ki je bil tik pred končanjem fakultete za gozdarstvo, spodrsnilo in je zgrmel več kot 200 metrov globoko v smrt, Majo pa so reševalci iz Rateč čez nekaj časa srečali na poti proti koči v Tamarju. Povedala jim je, kaj se je zgodilo in da za njenega soplezalca ni več pomoči. Dve ekipi reševalcev iz Bovca, ki sta ju iskali, sta se ob 3. uri vrnili domov, tretja skupina pa je noč preživela v lovski koči na višini 1500 metrov, kjer je bila tudi baza. Truplo nesrečnika so našli ob 5.50. Pregledal ga je tudi zdravnik gorski reševalec, ki je lahko samo potrdil smrt. Sledil je transport v Tamar, od tam pa v Planico, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

Ob tem ne moremo mimo besed načelnika GRS Rateče Marka Kopavnika: »Kar je Maja preživela v tej noči, je nekaj neverjetnega, naredila je svoj maksimum, kapo dol. Da izgubiš prijatelja in še vedno najdeš voljo za nadaljevanje, je nekaj posebnega. Tisti, ki vedo, kaj to pomeni, vedo, o čem govorim. Malo je namreč takšnih, ki bi bili sposobni takšnega podviga.«

Mišo Primc, načelnik Alpinističnega odseka Celje Matica, nam je povedal, da jim bo Uroš za vselej ostal v spominu kot radoživ, vesel fant, ki je vedno poln energije premagoval zahtevne in dolge smeri.