Ustavite se, 
vlak se ne more

Obetajo se nadgradnje nivojskih prehodov po Sloveniji.

Objavljeno
14. februar 2011 19.00
O. B.
O. B.
LJUBLJANA – Prav na valentinovo sta agencija za varnost prometa in policija začeli preventivno akcijo za večjo varnost na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo. Kot so poudarili, je namen akcije z naslovom Ustavite se. Vlak se ne more. zmanjšati število prometnih nesreč in njihovih posledic na prehodih ceste čez železniško progo. Ne gre prezreti, da se je v zadnjih 16 letih na železniških prehodih zgodilo 646 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 147 ljudi ali v povprečju devet na leto. Večina teh tragedij se je zgodila na prehodih, zavarovanih le z andrejevim križem.

Kljub temu da je bilo lani nesreč manj, je bilo v njih več mrtvih kot predlani. Njihov skupni imenovalec pa je neupoštevanje prometnih pravil, v posameznih primerih pa je šlo celo za predrznost udeležencev. Poleg tega se na Slovenskih železnicah srečujejo z vedno pogostejšimi zlomljenimi zapornicami, kar priča o nizki kulturi nekaterih voznikov. Vsaka menjava zlomljene zapornice SŽ stane 10.000 evrov.

Ob tem dodajmo, da se bo letos število nivojskih prehodov ceste z železnico zmanjšalo. To nameravajo doseči s preusmeritvijo prometa prek povezovalnih cest na zavarovan nivojski prehod ali zunajnivojsko križanje. Predvidenih je 17 takšnih ukrepov na progah Grosuplje–Kočevje, Pragersko–Ormož–Središče, Ormož–Murska Sobota–Hodoš, Zidani Most–Maribor–Šentilj. Poleg tega na teh povezavah načrtujejo, da bodo šest prehodov uredili z varnostno napravo in zapornicami, dodatnih 10 pa nadgradili z avtomatskimi zapornicami, ki bodo nadomestile mehanske. Letos naj bi podvoz pod železnico dočakali tudi v Dobovi.