V celjskem Nivoju z zlorabo položaja oprali 410 tisočakov?

V podjetju so vsi po sestankih, zato so nas na centrali odslovili.

Objavljeno
13. junij 2011 13.31
A. L.
A. L.
CELJE – Celjski kriminalisti so kazensko ovadili štiri osebe zaradi suma zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja. Kazensko ovadbo so podali zaradi sumov nepravilnosti v gospodarski družbi (delniški družbi) – gradbenem podjetju z območja Celja. Po naših neuradnih informacijah gre za podjetje Nivo, ki ga vodi Danilo Senič. V podjetju za odziv niso bili dosegljivi, saj menda tajnica, direktor in vsi pristojni za dajanje informacij, sestankujejo: »Poskusite čez pol ure.«

Kriminalisti sumijo, da je odgovorna oseba gospodarske družbe, organizirane kot delniške družbe, zlorabila položaj, ker je v maju 2007 navidezno navezala poslovne stike z dvema gospodarskima družbama iz območja Ljubljane, ki sta bili ustanovljeni kot gospodarska subjekta tipa »missing trader«, torej slamnati družbi. Po sklenjenem navideznem poslu je odgovorna oseba delniške družbe iz Celja na transakcijski račun ene izmed obeh družb iz Ljubljane kot navidezno kratkoročno posojilo družbi nakazala okoli 410.000 evrov. Omenjena družba ni navedenega zneska nikoli povrnila.

Denar enostavno dvignili in odnesli

Odgovorni osebi slamnatih družb iz Ljubljane (organiziranih kot družb z omejeno odgovornostjo – d. o. o.) sta osumljeni tudi storitve kaznivega dejanja pranja denarja. Sredstva, ki so bila nakazana na družbo, so namreč še istega dne oziroma v naslednjih dneh brez pravne podlage in brez kakršnih koli poslovnih razlogov prenakazali na drugo povezano slamnato družbo. Sredstva so nato v gotovini dvignili s poslovnih računov družbe. Odgovorne osebe teh družb so z nakazanimi sredstvi v višini okoli 410.000 evrov prikrito in prosto razpolagale ter prikrivale nezakonitost izvora sredstev in nadaljnjo identifikacijo lastništva teh sredstev.

Z omenjenim dejanjem je bilo gradbeno podjetje iz Celja oškodovano za okoli 410.000 evrov.

Za istovrstno kaznivo dejanje so celjski kriminalisti februarja letos že ovadili dve osebi, med njimi tudi isto odgovorno osebo gradbenega podjetja iz Celja. Takrat je bila škoda ocenjena na 1,1 milijona evrov.