V primeru Vegrad ovadili še tri osebe

Vegrad je v letih, na katera se nanašajo ovadbe, kot direktorica vodila Hilda Tovšak.

Objavljeno
15. marec 2011 14.18
Posodobljeno
15. marec 2011 14.18
Mi. S./STA
Mi. S./STA
LJUBLJANA – Kriminalisti Policijske uprave Celje so minuli teden podali tri kazenske ovadbe, ki se nanašajo na sume nepravilnosti v velenjski družbi Vegrad, ki je v stečaju od oktobra lani. Ovadbe so povezane s sumi poneverb, poslovne goljufije, davčne zatajitve in ponarejanja listin. Kriminalisti preiskavo v Vegradu še nadaljujejo.

Kot so danes sporočili iz celjske policijske uprave, so kriminalisti v enem primeru zoper dve odgovorni osebi poslovnega sistema Vegrad podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

V zvezi s tem so celjski kriminalisti že konec lanskega leta podali kazensko ovadbo, ki se je nanašala na neupravičeno zadrževanje prostovoljnih prispevkov delavcev, zbranih za družini dveh preminulih delavcev. Dodatno so kriminalisti ugotovili še, da sta odgovorni osebi poslovnega sistema od začetka leta 2009 do sredine leta 2010 nezakonito in brez pravne podlage uporabljali še druga zbrana sredstva delavcev na posebnem računu tako imenovane blagajne za vzajemno pomoč.

Sredstva so delavci zbirali za posebno pomoč, prav tako so se na računu zbirala tudi sredstva za delovanje sindikata, skupaj s članarino. Odgovorni osebi sta v omenjenem obdobju za poslovanje poslovnega sistema oziroma za gospodarsko dejavnost neupravičeno uporabili sredstva v višini nekaj več kot 420.000 evrov. Del sta na račun blagajne vzajemne pomoči sicer vrnili, delavce in sindikat pa sta dejansko oškodovali za nekaj več kot 220.000 evrov.

Kriminalisti so zoper odgovorno osebo poslovnega sistema podali še kazensko ovadbo zaradi suma storitve treh kaznivih dejanj poslovne goljufije. Kot navajajo policisti, obstaja namreč sum, da je odgovorna oseba gospodarske družbe v času med letoma 2007 in 2009 z različnimi izvajalci sklenila različne pogodbe za izvedbo gradbenih del ter sopogodbenike spravljala v zmoto in jim prikrivala vrsto okoliščin glede izpolnitve svojih obveznosti.

Odgovorna oseba je to največkrat naredila tako, da je sopogodbenikom večkrat pisno in ustno obljubljala različne oblike poplačil obveznosti, izdajala menice brez kritja ali jih drugače spravljala v zmoto. Zaradi neizpolnitve obveznosti jim je povzročila materialno škodo v skupni višini približno 530.000 evrov.

Isto osebo so kriminalisti kazensko ovadili tudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve in kaznivega dejanja ponarejanja listin. Kriminalisti sumijo, da je odgovorna oseba v začetku leta 2010 preslepila pristojni davčni organ, tako da je v imenu poslovno povezane gospodarske družbe z območja Maribora davčnemu organu posredovala ponarejeno izjavo.

Z izjavo je osumljena odgovorna oseba lažno prikazala, da je družba iz Maribora dala soglasje za pobot terjatev presežka obračunanega DDV v korist gospodarske družbe iz poslovnega sistema Vegrad. S tem dejanjem je pristojni davčni organ oškodovala za nekaj manj kot 100.000 evrov. Kriminalistična preiskava v poslovnem sistemu Vegrad se še nadaljuje, pravijo na celjski policiji.

Vegrad je v letih, na katera se nanašajo omenjene vložene ovadbe, kot glavna direktorica vodila Hilda Tovšak. S položaja je odstopila konec lanskega avgusta, v času, ko je bilo podjetje že v hudih likvidnostnih in drugih težavah. Še pred odstopom je Tovšakova podala predlog za prisilno poravnavo Vegrada, ki pa ni uspela.