Več predkazenskih postopkov v aferi Hypo

Policija pri preiskavi sodeluje tudi z varnostnimi organi iz drugih držav.

Objavljeno
12. februar 2011 11.13
S. U./STA
S. U./STA
LJUBLJANA – Policija proti Hypo Alpe Adria banki vodi več predkazenskih postopkov v različnih zadevah. Policija tako preverja več sumov kaznivih dejanj, povezanih s prometom z nepremičninami, finančnimi transakcijami v tujini in sumi zlorab odgovornih oseb.

Kriminalistična policija je že v sredini lanskega leta začela preiskavo in pridobila dokumentacijo, ki pa še ni popolna, saj gre za obsežne in kompleksne zadeve, ki terjajo tudi mednarodno sodelovanje.

Preiskavo, ki je povezana s Hypo Alpe Adria banko in Hypo Leasingom, vodi več policijskih uprav in uprava kriminalistične policije, policija pa sodeluje tudi z varnostnimi organi iz drugih držav, med njimi avstrijskimi.

Preiskava zajema tudi sum finančnih nepravilnosti, ki naj bi potekale prek različnih ustanov in poslovnih subjektov v Liechtensteinu.

Nova imena na vrhu

Novi predsednik uprave Hypo Alpe Adria Bank je postal Alexander Picker, ki je bil v preteklih sedmih letih izvršni direktor hčerinskih družb skupine Unicredit v Srbiji in Kazahstanu. Za novega člana uprave je bil imenovan Matej Falatov, ki je nazadnje vodil področje poslovanja s podjetji in javnim sektorjem pri banki Hypo Slovenije.

Novoimenovana sicer potrebujeta še dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave, začasno pa slovensko Hypo Alpe Adria banko vodita namestnik predsednika uprave skupine Hypo Alpe Adria Wolfgang Edelmüller in član uprave skupine Johannes Proksch, ki sta tudi člana nadzornega sveta slovenske banke iz skupine.