Za gole fotografije deklicam polnil mobiračune

Kranjski kriminalisti so prijeli 36-letnika, osumljenega zlorabe otrok prek spleta.

Objavljeno
17. februar 2011 14.30
Mo. S.
Mo. S.
KRANJ – Kriminalisti sektorja kriminalistične policije so v torek, 15. februarja, zaradi utemeljenega suma prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva pridržali 36-letnega moškega z Jesenic.

V sodelovanju s kriminalisti iz Maribora in Murske Sobote so ugotovili, da je moški pred nekaj meseci prek spletnih omrežij MSN, facebook in netlog začel navezovati stike z mladoletnimi dekleti. Povezal se je z najmanj štirimi dekleti, starimi od 13 do 15 let in z različnimi izgovori od njih dobil gole ter razgaljene fotografije, ob katerih se je tudi spolno zadovoljeval. V zameno za fotografije jim je pošiljal SMS-sporočila s kodami za polnjenje mobiračunov v vrednosti od pet do 20 evrov.

Na podlagi odredbe so kriminalisti pri njemu doma opravili hišno preiskavo in mu zasegli različne elektronske medije ter računalnik. Naslednji dan so ga privedli k dežurni preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor.

Starši, ukrepajte preventivno!

Za vse starše velja opozorilo, naj bodo pozorni na svoje otroke, ki uporabljajo splet. Otroci naj vas poučijo o svojih najljubših spletnih straneh, vi pa nadzirajte, kdaj in koliko časa preživijo na računalniku. Z njimi se pogovorite o nevarnostih, predvsem pa je pomembno, da otrok brez vašega dovoljenja na spletu ne razpolaga s svojimi ali vašimi podatki ter fotografijami. Opozorite ga na to, da ljudje, s katerimi prek spleta vstopa v stik, morda niso to, za kar se predstavljajo. Pozorni bodite tudi, če ima otrok na mobilnem telefonu dobroimetje, za katerega ne veste, ali če pred računalnikom sedi v spodnjem perilu. Kaj kmalu se namreč lahko zgodi, da postane žrtev virtualnega spolnega nadlegovanja.