Za maškarado za volanom 120 evrov

Od 7. do 13. marca bo potekal poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov.

Objavljeno
04. marec 2011 14.36
Posodobljeno
04. marec 2011 14.36
A. L.
A. L.
LJUBLJANA – Prihajata pustna sobota in pustni torek, zato policija opozarja: če boste vozili zamaskirani, vas bo policist oglobil, in to s kar 120 evri. »Voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem spadajo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno,« globo utemeljujejo na policiji.

Zamaskirani prek meje ne morete

Če nameravate za maškare prek meje, vas opominjamo, da vas zamaskiranih ne bodo pustili izstopiti oziroma vstopiti v drugo državo. Podobno se vam lahko zgodi ob vstopu v kakšen objekt: »Če lastnik ali upravljavec varovanega območja oceni, da bi vstop oseb, ki nosijo pustne maske, lahko ogrozil varnost ljudi, osebno varnost, varnost premoženja ali red na varovanem območju, lahko varnostniki uporabijo vse ukrepe v skladu z zakonom, ki ureja zasebno varovanje. Med drugim lahko varnostniki od oseb zahtevajo, da maske odstranijo z obraza, ugotovijo istovetnost osebe, opravijo površinski pregled, če oseba slednje odkloni, pa preprečijo vstop na varovano območje.«

Policija nad nepripasane

Na policiji napovedujejo še, da bodo od 7. do 13. marca poostreno nadzorali uporabo varnostnih pasov. »Slovenski policisti bomo v tem času po vsej državi intenzivneje preverjali, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom, in ali vozniki pri prevozih otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme,« razlagajo in dodajajo, da je namen nadzora zmanjšati število mrtvih in telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah, ki med vožnjo ne uporabljajo varnostnih pasov.