Zapeljala čez bivšega, dobila dve leti in pol

Danijela Mitrović je leta 2006 z audijem zbila Vejsila Hota in ga še povozila.

Objavljeno
04. marec 2011 07.38
Posodobljeno
04. marec 2011 07.38
Iztok Umer
Iztok Umer
KOPER – Dve leti in pol zapora so za poskus umora na koprskem okrožnem sodišču prisodili 38-letni Danijeli Mitrović, ki je 3. septembra 2006 v Izletniški ulici v Žusterni pri Kopru z osebnim avtomobilom audi Q7 zbila in zapeljala čez ležečega bivšega moža, tedaj 45-letnega Vejsila Hota. Senat, ki mu je predsedovala sodnica Orjana Trunkl, se je odločil, da obtoženki dosodijo milejšo kazen, kot za to dejanje predpisuje kazenski zakonik (najmanj pet let zapora), saj naj bi dokazni postopek pokazal, da je dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in zožene zavesti.

Obtoženka bo morala povrniti vse stroške sojenja, ki ji bodo naknadno odrejeni. Sodišče pa je do pravnomočnosti sodbe zadržalo 200.000 evrov, ki jih je položila za odpravo pripora, v katerem je bila od 4. septembra 2006 do 20. februarja 2007. Čas, prebit v priporu, se ji bo vštel v izrečeno kazen. Na izrečeno sodbo je pričakovati pritožbo okrožne državne tožilke Janje Hvala, ki je v sklepnih besedah za obtoženko predlagala pet let zapora. Danijela Mitrović se je na straneh našega časnika znašla že ob skrivnostnem izginotju svojega prvega moža, advokata in poslovneža Milka Mlakarja. Po več mesecih preiskave so njegovo truplo našli ob kraški vrtači pri Tubljah pri Kozini. Prekrito je bilo z gomilo kamenja. Ugotovili so, da je bil Mlakar ustreljen, po umoru pa so se zločinci trupla rešili tako, da so ga odpeljali v gozd na osamljen kraj pred vasjo Tublje in ga pred veliko kraško vrtačo prekrili s kamenjem. Po dolgih letih umor Milka Mlakarja ostaja nepojasnjen.

Danijela Mitrović se je po Mlakarjevi tragični smrti poročila z Vejsilom Hotom, znanim gostincem v Portorožu. Kaže, da njun zakon ni bil ravno posut z rožicami. Med postopkom proti Danijeli Mitrović je prišlo na dan, da je bila večkrat tepena in trpinčena. Tako naj bi jo 3. septembra 2006 med vožnjo na poti proti domu fizično napadel in ji zagrozil z besedami, da ji bo doma storil nekaj hudega, kar se ji v življenju še ni zgodilo. V Izletniški ulici v Žusterni sta izstopila iz avta in nadaljevala prepir, Danijela je skočila za volan in speljala. Hot ji je poskušal preprečiti vožnjo, vendar ga je obtoženka zbila, s pokrova motorja je padel na tla, čez ležečega moža pa je zatem zavozila še z zadnjim desnim kolesom; ni ustavila, v Žusterni je zavila proti Ljubljani, kjer se je oglasila na policijski postaji in prijavila, kaj se je zgodilo.

Hudo ranjenemu Hotu so komajda rešili življenje. Jože Balažic, izvedenec sodne medicine, je na obravnavi dejal, da bi bilo brez ustrezne zdravniške pomoči življenje oškodovanca pod velikim vprašajem. Imel je hudo poškodovan prsni koš, zlomljenih šest reber in globoko raztrganino jeter, ki bi se lahko spremenila v usodno krvavitev, če ne bi bilo takojšnje in ustrezne pomoči.

Kmalu po omenjenem dogodku sta se Vejsil Hot in Danijela razvezala. Zanimivo pa je, da je na sojenju, ki je bilo med pričanjem obtoženke in oškodovanca zaprto za javnost, Hot dejal, da se ne čuti oškodovanca, in predlagal, naj obtoženko oprostijo.

V kratki obrazložitvi sodbe je sodnica Orjana Trunkl dejala, da se je senat za omiljeno kazen odločil, ker naj bi obtoženka dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in ker je mati dveh mladoletnih otrok. Dejanje naj bi obtoženka storila, ker je bila prestrašena zaradi predhodnih moževih groženj, v njej se je pojavil tako imenovani hipni eventualni naklep, njen cilj pa naj bi bil le beg. Umora obtoženka naj ne bi načrtovala.