Delo išče podjetja prihodnosti

V prihodnjih mesecih bomo predstavili 20 uspešnih podjetij in s pomočjo komisije izbrali zmagovalca.

Objavljeno
25. april 2017 18.54
Posodobljeno
08. maj 2018 13.35
G. R.
G. R.

Ljubljana – Delo bo v prihodnjih mesecih predstavilo 20 podjetij in na koncu izmed teh s pomočjo strokovne komisije izbralo podjetniško zvezdo. Kdo so naše podjetniške zvezde? To so podjetja, ki rastejo, zaposlujejo, vlagajo v razvoj, izvažajo, inovirajo in so družbeno odgovorna. To so podjetja prihodnosti.

Medijska hiša Delo je vsak december od leta 2013 dalje izdala posebno prilogo Podjetniške zvezde, v kateri smo v intervjujih in zgodbah predstavili uspešne slovenske podjetnike ter analizirali nekatere vidike gospodarstva, kot so izvoz, zagonska podjetja, digitalizacija in tako dalje.

Mnenja Delovih bralcev in gospodarstvenikov pa so nas spodbudila, da Podjetniške zvezde nadgradimo v večji projekt, s katerim bomo predstavili še več dobrih podjetniških zgodb in naši podjetniški zvezdi tudi podelili priznanje. To se bo pridružilo priznanima Delovimi nagradama, in sicer Delovi osebnosti na področju družbenega življenja in kresniku na področju književnosti.

Od prihodnjega tedna do sredine septembra bomo predstavili 20 malih in srednjevelikih podjetij. Ta so, kot večkrat poudarja tudi evropska komisija, hrbtenica evropskega in tudi slovenskega gospodarstva. Iščemo rastoča podjetja, ki povečujejo število zaposlenih in poslujejo dobičkonosno. Imajo visoko dodano vrednost in svoje prihodke pretežno ustvarjajo na tujih trgih.

Inovativna in visokotehnološka podjetja

Predstavili bomo inovativna in visokotehnološka podjetja, ki vlagajo v raziskave in razvoj ter se zavedajo pomena digitalizacije - in skladno s tem tudi ravnajo. Podjetniške zvezde vlagajo tudi v zaposlene, tako v njihovo znanje kot dobro počutje. Podjetja so odgovorna do svojih zaposlenih ter družbenega in naravnega okolja, v katerem delujejo.

Delove podjetniške zvezde so podjetja prihodnosti. So podjetja, ki imajo po naši oceni ustrezne temelje, da bodo v letu 2030 še vedno uspešno poslovala.

Podjetja bo izbralo uredništvo Dela. Njihove zgodbe o uspehu bomo predstavljali vsak četrtek od 4. maja do 14. septembra na gospodarskih straneh Dela ter vsak zadnji petek v poslovnem tedniku Svetu kapitala.

Izmed nominiranih podjetij bo zmagovalca izbrala strokovna komisija, ki jo poleg predstavnikov uredništva sestavljajo še predsednik sosveta Kolektorja Stojan Petrič, predsednik uprave Panvite Peter Polanič, izvršni direktor za področje trga in svetovalec predsednika uprave Gorenjske banke Miha Resman, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti in profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Jože P. Damijan.

Za svojega favorita za posebno nagrado pa boste lahko glasovali tudi bralci. Zaključni dogodek s podelitvijo nagrad bo 19. oktobra v Ljubljani.

Na sliki Miha Resman, Peter Polanič, Stojan Petrič in Aleš Cantarutti. Foto: Leon Vidic/Delo

V Svetu kapitala več o članih strokovne komisije

V. d. odgovornega urednika Dela Gregor Knafelc pravi: »Moji kriteriji pri presojanju bodo predvsem usmerjenost na globalni trg, digitalizacija in vpeljava novih poslovnih modelov, ki so v večji meri posledica procesa digitalizacije.« Izpostavlja tudi dodano vrednost na zaposlenega. Po tem kazalcu je Slovenija namreč še vedno precej za evropskim povprečjem, kar kaže prav na zaostanek v razvoju visokotehnoloških podjetij.

V petkovem Svetu kapitala pa boste lahko podrobneje prebrali, kdo so člani komisije, ki bodo imeli odločilno vlogo pri izbiri novih podjetniških zvezd.

Aleš Cantarutti, denimo, poudarja: »Razmere se spreminjajo. Kriza se občutno pozna, manj je velikih, da ne rečem okornih sistemov, in zdaj je čas, da stopijo na sceno mala in srednje velika prebojna podjetja iz hitro rastočih področij - od IT sektorja, do vsega kar je povezano z digitalizacijo.«