Delova podjetniška zvezda je Dewesoft

Strokovna komisija je laskavi naslov podelila trboveljskemu podjetju.

Objavljeno
19. oktober 2017 12.30
Posodobljeno
08. maj 2018 13.25
Podjetniške zvezde
N. G.
N. G.

Ljubljana – Delova podjetniška zvezda leta 2017 je postalo podjetje Dewesoft. Strokovna komisija je trboveljsko podjetje izbrala med 20 nominiranimi malimi in srednjevelikimi podjetji.

Dewesoft je komisijo prepričal s hitro rastjo in odličnim finančnim poslovanjem, usmerjenostjo v raziskave in razvoj, osvajanjem svetovnih trgov, potencialom uspešnega nadaljnjega poslovanja, ambiciozno vizijo in družbeno odgovornostjo.

Dewesoft je priznano ime na svetovnem trgu merilne tehnike in med uglednimi kupci, kot so NASA, Kennedyjev vesoljski center, Lufthansa, Bosch, večina avtomobilskih proizvajalcev in drugi. Družbo od ustanovitve leta 2000 vodita soustanovitelja Andrej Orožen in Jure Knez.

Z vrhunskim izdelkom so izjemno zrasli. Prihodke so v zadnjih desetih letih povečali za desetkrat na lanskih skoraj 17 milijonov evrov, ob tem pa ustvarili skoraj štiri milijona evrov čistega dobička. Veliko večino svojih prihodkov ustvarijo na tujih trgih od Amerike, Evrope do Azije. Neprestano povečujejo tudi število zaposlenih; v Trbovljah jih zaposlujejo 66, pa še sto po svetu. Ob koncu lanskega leta so ustvarili več kot 115 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Glavni razlog za uspešno delo in prodajo njihovih izdelkov je razvoj. Zato vanj vlagajo 80 odstotkov ustvarjenega dobička, v raziskave in razvoj pa je vključena približna polovica članov ekipe v Sloveniji. Tri četrtine vseh zaposlenih ima 6. ali višjo stopnjo izobrazbe.

Dewesoft izkazuje ambiciozno vizijo za prihodnost - nenazadnje smo v Podjetniških zvezdah iskali prav podjetja prihodnosti. In Dewesoft je nedvomno eno takšnih. Nameravajo postati najboljši in eden največjih ponudnikov v svetu merilne tehnike. Potencial rasti na 1,2 milijarde evrov velikem trgu, ki raste, je ogromen. V prihodnjih letih bi lahko dosegli več sto milijonov evrov prihodkov, priložnosti pa vidijo predvsem v industriji 4.0 ter razvoju avtonomnih in električnih vozil.

Družba prihaja iz Trbovelj, kraja z nekoč mogočno, a danes propadlo industrijo. Vendar podjetniška zvezda obrača trende in dokazuje, da je mogoče uspešno visokotehnološko zgodbo spisati tudi v Zasavju - regije, iz katere se vsak dan več kot polovica zaposlenih vozi službovati v Ljubljano, Celje, Novo mesto in druge slovenske kraje. V Dewesoft pa prihajajo delati iz glavnega mesta, Maribora, celo Murske Sobote.

Jure Knez (desno) in Andrej Orožen sta direktorja Dewesofta. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Pri vsem tem pa ne gledajo le na lasten uspeh, ampak pomagajo pisati nove uspešne podjetniške zgodbe iz Zasavja. Odprli so namreč pospeševalnik Katapult, v katerem zagonskim podjetjem pomagajo pri razvoju prototipa in njegovi izdelavi ter nabavi pod Dewesoftovimi pogoji, mlada podjetja pa lahko pri prodaji koristijo njihovo prodajno mrežo po svetu. Katapult je doživel velik uspeh in je zaseden z inovativnimi podjetniki. Zato bo Dewesoft pripravil nove prostore, v katerih bodo ustvarjali nova podjetja, ki bodo v prihodnje morda posegla do - zvezd.

Priznanje bralcev podjetju I.H.S.

Bralci Dela in Sveta kapitala so med 20 nominiranimi podjetji za svojega favorita izbrali podjetje I.H.S. iz Krškega. Podjetniška zgodba, ki se je leta 1989 v garaži Tadeja Buršiča začela z izdelavo vlagalca steklenic, danes zaposluje 111 ljudi.

Glavni produkt družbe je avtomatizacija procesov v živilski in drugi industriji, njihove naprave prevzamejo že zapakirane produkte in jih dostavijo do tovornjaka. Družba bo samo letos zaposlila od deset do 15 novih delavcev, lahko pa bi jih še več, če bi imeli v Krškem večje proizvodne zmogljivosti. Podjetje se zato širi. Letos so zgradili novo halo, že prihodnje leto pa aj bi z novo investicijo pridobili 7000 kvadratnih metrov uporabnih prostorov.

***

Zahvala sponzorjem

Projekt Delove podjetniške zvezde 2017 so podprli generalni pokrovitelj Gorenjska banka, veliki pokrovitelj Telekom Slovenija, pokrovitelji Riko, Geoplin in SIQ, partner Steklarna Hrastnik in strokovni partner AJPES. Za podporo se vam iskreno zahvaljujemo.