1. marec

1. marca 1886 se je rodil avstrijski slikar in pisatelj Oskar Kokoschka, eden vodilnih predstavnikov ekspresionizma, znan predvsem po ekspresionističnih portretih in krajinah.

Objavljeno
28. februar 2007 23.01
Posodobljeno
01. marec 2007 09.05
Dresden Neuerstadt Oskarja Kokoschke
1. marca 1886 se je rodil avstrijski slikar in pisatelj Oskar Kokoschka, eden vodilnih predstavnikov ekspresionizma, znan predvsem po ekspresionističnih portretih in krajinah.

Ko je bil v prvi svetovni vojni kot avstrijski vojak ranjen, so zdravniki ugotovili, da je duševno nestabilen. A to ni bilo ovira, da ne bi razvil svojevrstne umetnosti in da ne bi kot slikar prepotoval vso Evropo in slikal krajine. Zapletel se je v strastno in precej viharno razmerje z Almo Mahler. Po več letih ga je zapustila, ker se je menda bala, da jo bo strast preveč prevzela. Kokoschka jo je ljubil do smrti in ji posvetil eno svojih največjih del, sliko Nevihta.

Leta 1934 so ga nacisti razglasili za degeneriranega avtorja, zato je iz Avstrije pobegnil v Prago in skupaj z drugimi umetniki ustanovil Oskar-Kokoschka-Bund. Leta 1938 je odšel v Veliko Britanijo, tam preživel drugo svetovno vojno in veliko prispeval k temu, da so iz Češkoslovaške pobegnili vsi člani njegove tamkajšnje zveze. Leta 1946 je postal britanski državljan, avstrijsko državljanstvo pa je spet dobil šele 1978., dve leti pred smrtjo. Večinoma je živel v Švici.

Kot umetnik je imel veliko skupnega s sodobnikom, nemškim ekspresionističnim slikarjem in grafikom Maxom Beckmannom. Oba sta bila precej neodvisna od nemškega ekspresionizma in danes veljata za največja ekspresionistična mojstra, ki sta z zanimanjem proučevala dela starejših avtorjev in na tej podlagi razvila individualna umetniška sloga. Prav zaradi individualizma sta se kot umetnika izognila glavnim gibanjem modernizma 20. stoletja. Med drugim sta pisala o potrebi po razvoju »umetnosti videnja«, pri čemer je Kokoschka poudarjal globino gledanja, Beckmanna pa je bolj zanimal mistični vpogled v domeno nevidnega. Oba sta bila mojstra domiselnih tehnik slikanja z oljnimi barvami, ki so izhajale iz starih izročil. Kokoschka je bil nekaj posebnega tudi kot pisatelj, saj so bili njegovi v popolnoma treznem stanju napisani spomini, denimo, vsaj tako divje psihedelični kot katero koli delo, ki je nastalo pod vplivom halucinogenov.

Dogodki na današnji dan:

1565 Španci so ustanovili nekdanje glavno mesto Brazilije Rio de Janeiro.

1796 Rodil se je slovenski skladatelj in organist Gregor Rihar, ki je v slovensko cerkveno glasbo uvedel večglasje in napisal prve maše v slovenščini (umrl 1863).

1810 Rodil se je poljski skladatelj Frédéric Chopin (umrl 1849).

1875 Umrl je avstrijski iluzionist Johann Nepomuk Hofzinser, izumitelj trikov, zlasti z igralnimi kartami (rojen 1806).

1896 Etiopska vojska pod vodstvom cesarja Menileka II. je v bitki pri Adovi premagala Italijane, ki so hoteli zasesti Etiopijo in jo spremeniti v svojo kolonijo.

1910 Rodil se je britanski igralec David Niven (umrl 1983).

1921 Češki pisatelj Jaroslav Hašek je v praških gostilnah predstavil prve zgodbe o dobrem vojaku Švejku. Z dvoumnim humorjem, ki je hkrati izražal tragične in komične občutke, je hitro pridobil zveste bralce, predvsem med malimi ljudmi in veterani prve svetovne vojne.

1941 Bolgarija je pristopila k trojnemu paktu.