11. februar

Na današnji dan leta 1926 se je rodil francoski kuhar in gostinec Paul Bocuse, ki je znan kot utemeljitelj sloga kuhanja nouvelle cuisine in eden najboljših kuharjev 20. stoletja.

Objavljeno
10. februar 2007 23.01
Posodobljeno
11. februar 2007 17.50
francoski kuhar in gostinec Paul Bocuse
11. februarja 1926 se je rodil francoski kuhar in gostinec Paul Bocuse, ki je znan kot utemeljitelj sloga kuhanja nouvelle cuisine in eden najboljših kuharjev 20. stoletja.

V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so Bocuse ter Jean in Pierre Troisgros, Michel Guerard, Roger Verge in Paul Haeberlin razvili eklektični slog kuhanja, ki je poudarjal svežino, lahkost in izrazitost okusov. Francoska kuharska kritika Christian Millau in Henri Gault sta ga poimenovala nouvelle cuisine. Ta je v nasprotju s klasično francosko visoko kuhinjo in njenimi razkošnimi, kaloričnimi, ekstravagantnimi jedmi izpostavljala naravne okuse, strukturo in barve živil. Ker so spoznali, kako škodljiva za zdravje so jedila z obilo maščob, sladkorja, prečiščenega škroba in soli, so zmanjšali porabo teh sestavin.

Med osnovnimi značilnostmi nouvelle cuisine so omake, ki jih niso zgostili s prežganjem, temveč z rastlinskimi ali sadnimi pireji, domiselno razporejene kombinacije majhnih količin sadja na velikih krožnikih, poudarjanje kakovosti uporabljenih živil ter skrb za teksturo in podrobnosti. Kljub razmeroma skromnim obrokom ustvarja občutek imenitnosti tudi s pikolovsko pripravo in domiselno postrežbo ter z uporabo svežih sezonskih sadežev in zelenjave.

Dogodki na današnji dan:

1650 Umrl je francoski matematik in filozof René Descartes, ki je med prvimi nasprotoval sholastični filozofiji, zato so ga poimenovali oče moderne filozofije (rojen 1596).

1802 Rodila se je ameriška pisateljica Lydia Maria Child. V svoji delih, ki so v tedanjem času imela velik vpliv, je odločno obsojala suženjstvo (umrla 1880).

1845 Rodil se je zadnji veliki vezir otomanske Turčije Ahmed Tevfik Paša. Bil je naklonjen nacionalističnemu gibanju Mustafe Kemala, ki se je uprlo zavezniški okupaciji Anatolije po prvi svetovni vojni (umrl 1936).

1890 Rodil se je inženir Stanko Bloudek, po materi Slovenec, po očetu pa Čeh, konstruktor letal in letalskih modelov ter aktivni udeleženec pionirske dobe slovenskega športa in »oče« velike skakalnice v Planici. Ukvarjal se je tudi z razvojem prvega slovenskega avtomobila in ustanovil ljubljansko tovarno Avtomontaža (umrl 1959).

1970 Japonska je v krožnico okrog Zemlje izstrelila svoj prvi umetni satelit Osumi.