11 let čakal na nov obraz

V Španiji so uspešno opravili prvo presaditev obraza v državi. 43-letni pacient, ki je na nov obraz čakal kar 11 let, se po 15-urni operaciji počuti dobro, je sporočil njegov kirurg.

Objavljeno
23. avgust 2009 10.02
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Madrid - V Španiji so v sredo uspešno opravili prvo presaditev obraza v državi. 43-letni pacient, ki je na nov obraz čakal kar 11 let, se po 15-urni operaciji počuti dobro, je sporočil njegov kirurg Pedro Cavadas.

Moški je nov obraz prejel od 35-letnika, ki je umrl v prometni nesreči. Operacijo, ki je bila po navedbah španskega ministrstva za zdravje osma te vrste na svetu, so izvedli v bolnišnici v mestu Valencia.

 

"Njegovo trpljenje je trajalo 11 let. Njegovo edino upanje je bila presaditev obraza. Danes lahko požira, jasno govori in ponovno je pridobil čut za okus," je glede operiranega pacienta dejal kirurg. "Če povem na enostaven način, je ponovno pridobil človeško dostojanstvo," je še dejal.

 

Identitete prejemnika novega obraza uradno sicer niso razkrili, lokalni mediji pa so poročali, da gre za moškega s Kanarskih otokov, ki je v preteklosti utrpel hudo poškodbo obraza.

 

Prvo uspešno presaditev obraza so leta 2005 v Franciji izvedli na 38-letni Isabelle Dinoire, ki ji je obraz zmrcvaril njen pes.