12. december

Na današnji dan se je leta 1863 v Lotenu na Norveškem rodil izjemno nadarjeni norveški slikar in grafik Edvard Munch, ki je izzivalno obravnaval psihološke in čustvene teme.

Objavljeno
12. december 2006 05.00
Posodobljeno
11. december 2006 18.19
Munch
12. decembra 1863 se je rodil izjemno nadarjeni norveški slikar in grafik Edvard Munch, ki je izzivalno obravnaval psihološke in čustvene teme, ni bil le največji likovni umetnik svoje domovine, temveč je močno vplival tudi na razvoj ekspresionizma v Nemčiji v prvi polovici 20. stoletja. Predvsem njegova najznamenitejša slika Krik (1893) je obveljala za ikono, ki prikazuje eksistencialno tesnobo, ki jo v sodobni družbi povzročata izolacija in strah.

Edvard Munch se je rodil v Lotenu na Norveškem, odraščal pa je v Oslu (takratni Christianii), kjer je tudi študiral umetnost pri naturalističnem slikarju Christianu Krohgu. Starši, brat in sestra so mu umrli, ko je bil še zelo mlad, kar nekako pojasni potrtost in pesimizem, ki ju izraža večina njegovih del. Slike, kot so Bolni otrok, Vampir in Pepel, kažejo njegovo obsedenost s temačnejšimi stranmi življenja.

Leta 1885 je odšel v Pariz. Na njegovih tedanjih delih je zaslediti vpliv francoskih slikarjev, sprva impresionistov, nato postimpresionistov. Kot veliko mladih umetnikov se je tudi Munch uprl konvencionalnemu vedenju in leta 1892 sodeloval na kontroverzni razstavi v Berlinu. Veliko se je družil z norveškim dramatikom Henrikom Ibsenom in oblikoval več scenografij za njegove igre.

Med letoma 1892 in 1908 je večino časa preživel v Parizu in Berlinu in zaslovel s svojimi jedkanicami, litografijami in lesorezi, po letu 1910 pa se je vrnil na Norveško in tam živel in ustvarjal do smrti januarja 1944. V poznejšem obdobju je pokazal veliko zanimanja za naravo, njegova dela pa so postala živahnejša in manj črnogleda.

Dogodki na današnji dan

1586 Umrl je transilvanski knez in poljski kralj Štefan Bathory , ki se je uspešno uprl habsburškemu kandidatu za poljsko krono, vzhodne pokrajine Poljske obranil pred ruskimi napadi in nameraval iz Poljske, Moskovske kneževine in Transilvanije ustvariti veliko državo (rojen 1533).

1721 Umrl je škotski pomorščak Alexander Selkirk, po katerem je pisatelj Daniel Defoe ustvaril glavnega junaka svojega romana Robinson Crusoe (rojen 1676).

1811 Generalni guverner Ilirskih provinc je podpisal Odlok o začasni ureditvi ilirskega šolstva, po katerem so šolstvo v Ilirskih provincah približali francoskemu. Gimnazije v Postojni, Gorici, Trstu, Kopru in Novem mestu so nadomestili s kolegiji, v Ljubljani pa je nastala akademija, ki je imela pet fakultet.

1821 Rodil se je francoski pisatelj Gustave Flaubert (umrl 1880).

1875 Rodil se je nemški feldmaršal Gerd von Runstedt, eden najsposobnejših Hitlerjevih vojaških poveljnikov, ki so ga spoštovali tudi nasprotniki (umrl 1953).

1892 Rodil se je slovenski zgodovinar Milko Kos, avtor Zgodovine Slovencev, ki obsega obdobje srednjega veka in se konča s 15. stoletjem (umrl 1972).

1913 Umrl je etiopski cesar Menilek II., eden največjih etiopskih vladarjev, ki je svoje cesarstvo razširil skoraj do današnjih etiopskih državnih meja, zavrnil italijansko invazijo 1896 in uresničil obsežni program modernizacije (rojen 1844).