12. februar

12. februarja 1881 se je rodila ruska balerina Ana Pavlovna Pavlova, najbolj znamenita baletna plesalka svojega časa.

Objavljeno
11. februar 2007 23.01
Posodobljeno
11. februar 2007 17.52
12. februarja 1881 se je rodila ruska balerina Ana Pavlovna Pavlova , najbolj znamenita baletna plesalka svojega časa.

Rodila se je v St. Peterburgu. Pri osmih letih je niso hoteli vzeti v cesarsko baletno šolo, ker je bila premajhna za svojo starost; svetovali so ji, naj se spet oglasi čez dve leti. Res se je vrnila in bila sprejeta. Že aprila 1891 je prvič zaplesala v javnosti. Poučevali so jo nekateri najimenitnejši plesni učitelji tistega časa in velika balerina Ekaterina Vazem. S šestnajstimi leti je diplomirala in se pridružila cesarskem baletu – bila je varovanka maestra Mariusa Petipa in hitro napredovala. Leta 1902 je postala druga solistka, leta 1905 premiere danseuse in leta 1906 primabalerina. K zadnjemu je največ prispeval odmeven nastop v baletu Giselle, v katerem je Petipa priredil ples glavne junakinje, da je kar najbolj ustrezal Pavlovi. V nekaterih ruskih gledališčih ga še danes plešejo tako.

Pavlova je za vedno spremenila ideal balerine. V devetdesetih letih devetnajstega stoletja so ruske baletke morale obvladati predvsem tehniko, to pa je navadno pomenilo, da so imele močno, mišičasto telo. Pavlova je bila, prav nasprotno, drobna, nežna in lahkotna, torej kot ustvarjena za romantične vloge, kot je bila Giselle. V pete baletnih copat je dodajala kos trdega usnja, s katerim je okrepila in sploščila podplat. Takrat so imeli nekateri njeno novost za goljufijo, vendar se je uveljavila, saj je bil tako ples za baletke veliko lažji.

V prvih letih Ballets Russes, ki ga je v Parizu ustanovil ruski impresarij Sergej Djagilev , je plesala zanj, potem pa naj bi nastopila v glavni vlogi v baletu Ognjena ptica, vendar jo je zavrnila, ker ni razumela glasbe Igorja Stravinskega. Pozneje je skupaj z možem Victorjem Dandrejem ustanovila svojo baletno skupino in z njo osvojila svet. Njen najbolj znameniti solistični nastop je bil Umirajoči labod – koreografija je delo Mihaila Fokina na glasbo Saint-Saënsovega Živalskega karnevala.

Dogodki na današnji dan:


1804 Umrl je nemški filozof Immanuel Kant, ki je s sistematskim delom na področju teorije znanja, etike in estetike močno vplival na vso poznejšo filozofijo (rojen 1724).

1809 Rodil se je angleški naravoslovec Charles Darwin, ki je utemeljil materialistično teorijo o razvoju živega sveta (umrl 1882).

1892 Rodil se je Theodor Plievier, eden prvih nemških pisateljev, ki so se začeli ukvarjati z nemško vlogo v drugi svetovni vojni in nacionalnim občutkom krivde (umrl 1955).

1920 Delovati je začela ustavodajna skupščina Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, na kateri je Slovenska ljudska stranka predložila avtonomistični ustavni načrt, po katerem naj bi bila država razdeljena na šest avtonomnih pokrajin, ki bi imele vsaka svojo pokrajinsko skupščino in vlado.

1924 V newyorškem Carnegie Hallu so premierno izvedli Gershwinov klavirski koncert z jazz orkestrom Rapsodija v modrem.

1947 V Parizu je francoski slikar, galerist in modni oblikovalec Christian Dior prvič predstavil kolekcijo oblačil v stilu new look.