12 nadležnih tipov uporabnikov

Facebook je kot majhno okno, skozi katerega imamo vpogled v življenje prijateljev. Vendar nas to 'okno' lahko prav kmalu opomni, zakaj pred nekaterimi posamezniki raje zagrnemo zaveso in se pretvarjamo, da nas ni doma.

Objavljeno
21. avgust 2009 13.59
Mo. B.
Mo. B.
Spletni portal CNN je oblikoval 12 tipov uporabnikov spletne socialne mreže Facebook, ki ga je opisal kot veliko zabavo, na katero so povabljeni vsi prijatelji, svojci, znanci in sodelavci. Je kot majhno okno, skozi katerega imamo vpogled v življenje prijateljev. Vendar nas to 'okno' lahko prav kmalu opomni, zakaj pred nekaterimi posamezniki raje zagrnemo zaveso in se pretvarjamo, da nas ni doma. In prav teh nekaj uporabnikov je CNN razdelil razdelil na 12 kategorij:

 1. Naj ti zaupam vsako dolgočasno podrobnost mojega dne - uporabnik: 'Zbudil sem se', 'Pozajtrkoval sem', 'Doooooolgčas v službi' itd. Za takega 'Facebookerja' je vsaka malenkost dovolj zanimiva za objavo. Vendar če imaš 432 prijateljev, to ne pomeni, da hočejo vsi vedeti, kdaj čakaš na avtobus.

 2. Samopromotor: Sicer je Facebook namenjen tudi objavljanju lastnih uspehov, vendar če je samohvala prepogosta, hitro izpadeš bahač.

 3. Zbiralec prijateljev: Imaš 120 prijateljev, če dodaš vse znance morda 300 in 400. Vendar tisoč in več, no mogoče, če si ravno zadel na Loteriji.

 4. Facebook klicarji: 'Michael Jackson je mrtev!!!, prvi ste slišali od mene'. In od vseh medijev, ki so vsaj malo na tekočem.

 5. Uporabnik brez sramu: 'Grem v lekarno, potrebujem nekaj za hemoroide'. Ti uporabniki ne vedo, kje je meja med informacijami in preveč zasebnimi informacijami, ki ogrožajo osebno dostojanstvo.

 6. Ko ne razumeš več - uporabniki: 'Sm pršu sšule pa zej safr furam'. Knjižna slovenščina je sicer kilometre oddaljena od internetnega jezika, vendar, ko te ne razumejo več, jezik nekako izgubi smisel.

 7. Samopomilovalen uporabnik: 'Danes je slab dan', 'Res rabim kakšno dobro novico'. Razlikovati je treba med slabimi novicami in iskanjem pozornosti. Ne pretiravaj, nikomur ni tako težko v življenju.

 8. Prežalec: Ničesar ne objavi na svoji strani, ničesar ne komentira, vendar ko se občasno z njim pogovarjaš, ugotoviš, da je na tekočem z vsem, kar si zapisal v preteklih tednih.

 9. Težak: 'Zelo me prevzamejo neumneži, ki ne vedo, kako neumni so'. Ne obstaja stvari, osebe ali dogodka, o kateri ne bi zapisal vsaj ene negativne kritike.

 10. Paparaci: Obiščeš Facebook in ugotoviš, da je nekdo objavil fotografijo iz zabave preteklega tedna, kjer se ravno pobližje spoznavaš z gospo školjko. Kaj nima nihče več nobene zasebnosti?

 11. Nesmiselno skrivnosten: 'Če ne sedaj, kdaj', 'Bomo videli ...'. Ko ni več skrivnostno, pač pa le neumno.

 12. Neutrudljiv pošiljatelj vabil: 'Podpiši peticijo', 'Katera hollywoodska zvezda si ti?'. No morda prvič, drugič, ampak tretjič in četrtič. Ne bi bila raje le prijatelja?