13. januar

Irski pisatelj James Joyce se je rodil v družini obubožanega plemiča Johna Stanislausa Joycea. Oče in mati sta se kljub revščini trudila ohranjati videz trdne družine srednjega razreda.

Objavljeno
12. januar 2007 23.01
Posodobljeno
18. januar 2007 15.31
James Joyce
Irski pisatelj James Joyce se je rodil v družini obubožanega plemiča Johna Stanislausa Joycea. Oče in mati sta se kljub revščini trudila ohranjati videz trdne družine srednjega razreda. James je od šestega leta obiskoval jezuitski kolegij Clongowes Wood v Clanu, pozneje pa kolegij Belvedere v Dublinu. Leta 1898 se je vpisal na dublinsko univerzo. Dve leti pozneje je v Fortnightly Review objavil svoje prvo delo, esej o Ibsenovi igri Ko se mrtvi prebudimo, sicer pa se je ukvarjal z lirično poezijo. Po koncu študija je takrat dvajsetleten odšel v Pariz in se preživljal kot novinar in učitelj. V Franciji je ostal dobro leto, potem pa se je vrnil na Irsko, ker mu je umrla mati. Kmalu se je spet odpravil na potovanje. Leta 1904 je zapustil Dublin v družbi sobarice Nore Barnacle in se 1931. poročil z njo.

Sprva je pisal kratke lirične pesmi v tradicionalnem slogu ter novele v slogu simbolizma in naturalizma, kakor npr. Ljudje iz Dublina (1914). Dve leti pozneje je nastal njegov avtobiografski roman, brezobzirna samoanaliza Umetnikov mladostni portret.

Ob začetku prve svetovne vojne se je z družino preselil v Zürich. Tam so nastala prva poglavja njegovega največjega dela, romana Ulikses. Shemo oseb in dogodkov je povzel po Homerjevi Odiseji, in sicer tako, da je vsakemu spevu Odiseje ustrezalo poglavje v Uliksesu. Ta vzporednost ni neposredna, ampak ga posredujejo številni simboli, ki se nanašajo na različne znanosti, dele človeškega telesa, splošna dejstva in podobno. Roman odlikuje tudi natančna in brezobzirna analiza podzavesti, predvsem s tehniko notranjega monologa. Ulikses je prvič izšel v Franciji leta 1922, saj ga je v Veliki Britaniji in Ameriki cenzura dolga leta zavračala.

Marca 1923 je Joyce zastavil svoje drugo najpomembnejše delo Finnegans Wake, ki je kot celota izšlo 1939. V njem je opisal spečo zavest junaka Humphreyja Chimpdena Earwickerja. Nekateri kritiki so ga razglašali za mojstrovino, prenekaterim bralcem pa se je zdelo nedoumljivo. Avtor je takrat že bolehal za kroničnimi težavami z očmi, ki jih je povzročil glavkom. Ob nemški okupaciji Francije se je Joyce spet zatekel v Zürich in tam 13. januarja 1941 umrl.

Dogodki na današnji dan:

888 Umrl je frankovski kralj in cesar Karel II. Debeli, katerega politični padec leta 887 je pomenil dokončni razpad imperija, ki ga je ustvaril njegov praded Karel Veliki (rojen 839).

1501 Češki Husiti so izdali prvo pesmarico v ljudskem jeziku. V njej je bilo objavljenih 86 nabožnih pesmi v češčini. Nekatere so bile napisane na novo, preostale pa so bile prevedene latinske pesmi.

1737 Rodil se je avstrijski numizmatik Joseph Hilarius Eckhel, ki je s klasifikacijo kovancev po regijah, kronologiji in tipu postavil temelje poznejšim sistemom klasifikacije (umrl 1798).

1898 V časopisu L'Aurore je francoski pisatelj Emile Zola objavil odprto pismo predsedniku Francije pod naslovom Obtožujem, v katerem je protestiral proti krivičnemu procesu zoper domnevnega nemškega vohuna Alfreda Dreyfusa.

1904 V Gornjih Vremah se je rodil slovenski pripovednik, mladinski pisatelj, publicist in psihiater Bogomir Magajna (umrl 1963).

1992 Vatikan je priznal samostojnost Slovenije.