13. marec

13. marca 1781 se je rodil nemški arhitekt in slikar Karl Friedrich Schinkel, najuglednejši arhitekt obdobja neoklasicizma v Prusiji.

Objavljeno
12. marec 2007 23.01
Posodobljeno
12. marec 2007 19.21
Gledališče v Berlinu, ki ga je zasnoval neoklasicistični arhitekt Shinkel
13. marca 1781 se je rodil nemški arhitekt in slikar Karl Friedrich Schinkel, najuglednejši arhitekt obdobja neoklasicizma v Prusiji.

V letih 1772–1800 je v Berlinu študiral pri nemškem neoklasicističnem arhitektu Friedrichu Gillyju in njegovem očetu, arhitektu in učitelju umetnosti Davidu Gillyju, potem pa se je odpravil na potovanje po Italiji. Leta 1805 se je vrnil v Berlin in se začel preživljati s slikarstvom. Ko je na umetniški razstavi leta 1810 videl sliko Menih ob morju Casparja Davida Friedricha, je spoznal, da v slikarstvu ne bo nikoli dosegel takšnega mojstrstva, zato se je popolnoma posvetil arhitekturi.

Po Napoleonovem porazu je vodil prusko komisijo za gradnje. Na tem položaju ni samo precej nezanimivega mesta Berlin (tak je še danes) preoblikoval v reprezentativno prestolnico Prusije, temveč je imel pod nadzorom tudi večino gradbenih projektov na ozemlju razširjene Prusije, ki se je raztezala od Porenja na zahodu do Königsberga na vzhodu.

Na slog njegovega najbolj produktivnega obdobja je bolj vplivala arhitektura stare Grčije kakor Rima, saj se je s tem hotel zavestno odvrniti od sloga nekdanjih francoskih okupatorjev. Njegove najznamenitejše stavbe so nastale v Berlinu in okolici. Med njimi so tudi Neue Wache (nova stražnica), Königschauspielhaus (kraljevo dramsko gledališče) na Gendarmenmarktu, s katerim so nadomestili pogorelo staro, in Altes Museum (stari muzej) na Muzejskem otoku.

Schinkel je bil znan tudi po teoretičnem delu in arhitekturnih skicah. Njegovi pogledi na arhitekturo so bili najbolj razvidni iz neuresničenih načrtov za predelavo atenske Akropole v kraljevo palačo nove kraljevine Grčije. To in druge zamisli je opisal v dveh teoretičnih razpravah o arhitekturi. Med drugim je oblikoval znameniti železni križec, eno najvišjih pruskih in pozneje nemških odlikovanj, ukvarjal pa se je še z gledališko scenografijo in postavil nekaj prizorišč za Goethejeve igre.

Dogodki na današnji dan:

1572 Umrl je hrvaški pesnik in zbiralec dalmatinskih ljudskih pesmi Petar Hektorović, pomembna osebnost dubrovniške renesanse in južnoslovanske književnosti nasploh (rojen 1487).

1741 Rodil se je najstarejši sin Marije Terezije, avstrijski cesar Jožef II., ki je nadaljeval razsvetljenske reforme svoje matere (umrl 1790).

1781 Angleški astronom nemškega rodu William Herschel je odkril planet Uran.

1848 Na Dunaju se je začela marčna revolucija.

1860 V Slovenj Gradcu se je rodil skladatelj Hugo Wolf, največji mojster samospeva in najbolj nekonvencionalni slovenski glasbenik druge polovice 19. stoletja (umrl 1903).

1922 Tržaško sodišče je prepovedalo uporabo slovenščine v svojih prostorih in pozneje sklep razširilo na Gorico in Pulj.

1979 Da bi stabilizirale menjalne tečaje svojih valut, so države Evropske skupnosti uvedle skupno obračunsko denarno enoto eku (European Currency Unit), ki je sčasoma postala današnji evro.

1984 Umrl je brazilski dramatik Jorge Andrade, eden največjih zagovornikov preroda gledališča v Braziliji, do katerega je prišlo po letu 1950 (rojen 1922).