14. marec

Leta 1887 se je rodila ameriška knjigarnarica Sylvia Beach, pomembna osebnost pariškega literarnega življenja predvsem v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

Objavljeno
13. marec 2007 23.01
Posodobljeno
13. marec 2007 19.01
Sylvia Beach
14. marca 1887 se je rodila ameriška knjigarnarica Sylvia Beach, pomembna osebnost pariškega literarnega življenja predvsem v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

Že v mladosti je tri leta preživela v Parizu. Pozneje je večkrat obiskala Francijo, dve leti pa je preživela v Španiji in delala za balkansko komisijo Rdečega križa. V zadnjih letih prve svetovne vojne je v Parizu študirala sodobno francosko književnost. Takrat je v nacionalni knjižnici naletela ne ime Knjigarna A. Monnier na Rue de l'Odeon in jo poiskala. Vodila jo je Adrienne Monnier in Beachevo takoj vključila v svoj literarni krožek, ki so ga obiskovali tudi znani pisatelji, kot André Gide, Paul Valéry in Jules Romains.

Navdušena nad pariškim literarnim dogajanjem se je Sylvia Beach odločila, da bo v New Yorku ustanovila knjigarno s francoskimi deli za ameriške bralce, a je kmalu ugotovila, da si tega ne more privoščiti. Najemnine v Parizu so bile veliko nižje, zato je ubrala drugačno pot in v Parizu odprla knjigarno in knjižnico z deli v angleščini in jo poimenovala Shakespeare and Company. Hitro je pritegnila številne francoske in ameriške bralce ter obetavne pisatelje, ki jim je dajala zatočišče in spodbudo. Knjigarna je cvetela, se kmalu razširila in se preselila v Rue de l'Odeon. Beacheva je zaslovela predvsem, ko je leta 1922 založila Joyceovega Uliksesa, saj so avtorju zaradi nekoliko erotične vsebine romana spodleteli vsi poskusi, da bi ga objavil v državah z angleškega govornega območja. Joyceova hvaležnost sicer ni dolgo trajala, saj je pozneje podpisal pogodbo z drugim založnikom in Beachevo pustil v finančnih težavah.

Med gospodarsko krizo je podjetju Shakespeare and Company šlo zelo slabo, a je preživelo in njegov položaj se je močno izboljšal zlasti po letu 1936, ko se je zanj zavzel Gide ter organiziral klub francoskih in ameriških pisateljev, ki so za naročnino bralcem v knjigarni osebno brali svoja dela. Knjigarna je delovala tudi med nemško okupacijo Pariza, a konec leta 1941 jo je morala lastnica le zapreti in za pol leta oditi v internacijo. Po vojni je knjigarno simbolično »osvobodil« Ernest Hemingway, vendar je niso nikoli več zares odprli.

Dogodki na današnji dan:

1361 Umrl je islandski menih Eysteinn Ásgrímsson, avtor Lilije (Lilja), najboljše verske pesmi, ki je nastala na rimskokatoliški Islandiji (rojen 1310).

1847 Rodil se je brazilski romantični pesnik Antonio de Castro Alves, ki so mu zaradi naklonjenosti abolicionizmu v Braziliji nadeli vzdevek Pesnik sužnjev (umrl 1871).

1879 Rodil se je nemški fizik judovskega rodu Albert Einstein, avtor relativnostne teorije, ki je prinesla bistvene spremembe v poznavanje prostora in časa (umrl 1955).

1903 Ameriški senat je potrdil pogodbo, po kateri so ZDA za 40 milijonov ameriških dolarjev kupile pravice za dokončanje in uporabo Panamskega prekopa. Dokončan je bil leta 1914.

1923 Rodila se je ameriška fotografinja Diane Arbus, ki je bila znana po svojih očarljivih podobah nenavadnega, fantastičnega in grotesknega (umrla 1971).