15. marec

15. marca 1614 se je rodil nemški zdravnik, fiziolog, anatom in kemik Franciscus Sylvius, ki velja za utemeljitelja iatrokemične teorije v medicini 17. stoletja.

Objavljeno
14. marec 2007 23.01
Posodobljeno
14. marec 2007 20.45
Nemški zdravnik, fiziolog, anatom in kemik Franciscus Sylvius
15. marca 1614 se je rodil nemški zdravnik, fiziolog, anatom in kemik Franciscus Sylvius, ki velja za utemeljitelja iatrokemične teorije v medicini 17. stoletja, po kateri so bolezni odvisne od kemičnih sprememb v organizmu. S svojimi študijami je pripomogel k temu, da se je medicina namesto k mističnim špekulacijam začela bolj nagibati k racionalnemu upoštevanju univerzalnih zakonov fizike in kemije.

Svoj medicinski sistem je utemeljil na krvnem obtoku, ki ga je odkril angleški anatom William Harvey, vendar ga je ohranil v splošnem okviru teorij o telesnih sokovih starogrškega zdravnika Galena. Domneval je, da večina normalnih in bolezenskih procesov poteka v krvi in da bi bolezni morali razložiti in zdraviti s kemijo. Ker je v živi snovi odkril soli, je sklepal, da so rezultat medsebojnega delovanja kislin in baz. Zato je domneval, da kemično neravnotežje lahko nastane zaradi presežka kislin (acodiza) ali presežka bazičnih spojin (alkaloza), in predlagal zdravila, ki bi delovala v nasprotju s trenutnim stanjem.

V letih 1658–1672 je poučeval na univerzi v nizozemskem Leidnu in veljal za enega najboljših evropskih učiteljev medicine. V šolanje zdravnikov je med prvimi uvedel stažiranje in dal pobudo za gradnjo verjetno prvega univerzitetnega kemijskega laboratorija. Ločil je tudi dve vrsti žlez: grudaste, ki so sestavljene iz veliko manjših enot, katerih vodi za izločanje so med seboj združeni v večje, in kepaste, ki sestavljajo zaokroženo maso ali kepo. Med drugim je pripomogel k boljšemu poznavanju anatomije človeških možganov.

Dogodki na današnji dan:

44 Zarotniki so v rimskem senatu umorili imperatorja Gaja Julija Cezarja. Njegova smrt je označila konec rimske republike in začetek rimskega cesarstva.

493 V Ravenni je umrl prvi barbarski italijanski kralj Odoaker, ki je leta 476 odstavil zadnjega zahodnorimskega cesarja (rojen 433).

1632 Umrl je drugi japonski tokugavski šogun Hidetada Tokugava, ki je dokončno utrdil vladavino svoje družine, iz Japonske izgnal krščanstvo in naredil prvi korak k ločitvi države od preostalega sveta (rojen 1579).

1723 Umrl je nemški pesnik Johann Christian Günther, eden najpomembnejših nemških liričnih pesnikov v obdobju med srednjim vekom in Goethejem (rojen 1695).

1824 V Slavonskem Brodu se je rodil srbski pesnik Branko Radičević, utemeljitelj moderne srbske poezije (umrl 1853).

1854 Rodil se je nemški bakteriolog Emil von Behring, ki velja za utemeljitelja imunologije (umrl 1917).

1902 Rodil se je švedski jahač in dreser konj Henri Saint Cyr, olimpijski prvak, ki velja za enega najboljših švedskih jahačev vseh časov (umrl 1979).

1963 ZDA so predlagale, da bi med Washingtonom in Moskvo vzpostavili neposredno telefonsko zvezo, tako imenovani rdeči telefon.

1997 Umrl je francoski slikar madžarskega rodu Victor Vasarely, ki je s svojimi geometričnimi abstrakcijami postal ena vodilnih osebnosti umetniškega gibanja Op art (rojen 1908).