16. december

Na današnji dan se je začela protiofenziva že skoraj poraženih Nemcev. Nacisti so zbrali 24 divizij, s katerimi so hoteli napasti najšibkejši del zavezniške obrambne črte v Ardenih.

Objavljeno
16. december 2006 00.00
Posodobljeno
15. december 2006 19.30
Nemška motorizirana enota v Ardenih
Decembra 1944 so Nemci, ki so bili že skoraj poraženi, presenetili zaveznike in začeli obsežno protiofenzivo. Zbrali so 24 divizij, napadle pa naj bi najšibkejši del zavezniške obrambne črte v Ardenih med Monschauom, jugozahodno od Aachna, in Echternachom, severozahodno od Triera.

Peta oklepna armada, ki ji je levo krilo varovala 7. armada, naj bi z juga pod poveljstvom generala Hassa von Manteuffla prodrla proti severozahodu do Namurja, 6. oklepna armada pa naj bi se pod vodstvom generala Seppa Dietricha usmerila še bolj proti severu in zasedla Antwerpen. Tako bi onemogočili preskrbo britanskih in kanadskih čet in jih uničili, medtem ko bi Američane zadrževali na jugu.

Ofenziva se je začela 16. decembra 1944, ko sta megla in dež zmanjševala učinkovitost zavezniških napadov iz zraka. Nemci so prebili šibko obrambno črto zaveznikov in do božiča v širini 75 km prodrli 90 km globoko. Šele takrat so se zavezniki zbrali in organizirali protinapad. General Montgomery na severu je svoje čete poslal na jug in Nemce zadržal na reki Meuse, general Bradley, ki je poveljeval Američanom na jugu, pa je generala Patona poslal proti severu razbremenit Bastogne. Medtem se je izboljšalo tudi vreme in kakšnih 5000 zavezniških letal je začelo bombardirati nemško vojsko in njene oskrbovalne poti.

Nemci so se bili prisiljeni umikati in so se konec januarja spet znašli na izhodiščnih položajih. Med ofenzivo je padlo 120.000 nemških in 75.000 zavezniških vojakov. Z ofenzivo v Ardenih so Nemci sicer povzročili veliko zmede v zavezniških vrstah, vendar so porabili preveč moči in zalog in tako oslabili svojo obrambo pred prodorom zaveznikov v Nemčijo.

Dogodki na današnji dan:

1775 Rodila se je angleška pisateljica Jane Austen, ki je odločilno vplivala na razvoj modernega romana (umrla 1817).

1826 Rodil se je italijanski astronom Giovanni Battista Donati, ki je prvi opazoval spekter kometa in pravilno ugotovil, da njegov rep vsebuje tudi svetilni plin in se ne sveti samo zaradi odboja sončne svetlobe od njegovih delcev (umrl 1873).

1920 Kitajsko provinco Kansu je prizadel najhujši potres vseh časov. Imel je moč 8,6 stopnje po Richterjevi lestvici in zahteval 200.000 mrtvih in več sto tisoč ranjenih.

1941 Madžari so uradno priključili Prekmurje k Madžarski kot del t. i. južnih pokrajin (Bačka, Baranja, Međimurje).