17. december

17. decembra 1858 je umrl turški državnik in diplomat Mustafa Rešid Paša, ki je snoval in uvajal prve reforme v turškem imperiju. Rešid je pod vplivom zahodnih idej predlagal tudi ukinitev suženjstva.

Objavljeno
17. december 2006 00.00
Posodobljeno
16. december 2006 20.59
Turški reformator Mustafa Rešid
Na današnji dan, 17. decembra 1858 je umrl turški državnik in diplomat Mustafa Rešid Paša, ki je imel vodilno vlogo pri snovanju in uvedbi prvih reform v turškem imperiju, ki so jih v turščini poimenovali z besedo tanzimat.

Mustafa Rešid Paša je že zelo mlad začel delati v državnih organih in hitro napredoval. Leta 1834 je postal turški veleposlanik v Franciji. V tem času je študiral francoščino in zgodovino zahodne civilizacije ter navezal prijateljske stike s francoskimi in britanskimi državniki. Podprl je prozahodne reforme sultana Mohameda II., ta pa ga je imenoval za zunanjega ministra.

Mohamedov naslednik Abdulmecid I., ki je bil odločen, da bo nadaljeval očetove reforme, je Rešidu zaupal pripravo novih ukrepov. Program, ki ga je napisal v obliki sultanovega dekreta hatišerifa, objavili pa so ga 3. novembra 1839, je otomanskim podložnikom med drugim zagotavljal enakost ter varnost življenja in imetja ne glede na raso in vero. Njegove reforme so predvidevale tudi opustitev trgovine s sužnji, uvedbo novih kodeksov trgovskega in kazenskega prava ter spremembo administrativnih pravil, s čimer naj bi naredili konec nepotizmu in trgovini s službami v državni upravi.

Dogodki na današnji dan:

1770 Rodil se je nemški skladatelj Ludwig van Beethoven (umrl 1827), eden najpomembnejših in najbolj vsestranskih ustvarjalcev v glasbeni zgodovini.

1888 Rodil se je jugoslovanski kralj Aleksander I. Karađorđević (umrl 1934).

1900 Rodil se je predstavnik starejše generacije slovenskih skladateljev 20. stoletja Lucijan Marija Škerjanc (umrl 1973).

1903 Ameriškima letalskima konstruktorjema bratoma Orwillu in Wilburju Wrightu je pri mestu Kitty Hawk v Severni Karolini uspel prvi polet z motornim letalom. Letalo Flyer I je preletelo 250 metrov.

1908 Rodil se je ameriški kemik Willard Frank Libby, ki je z odkritjem tehnike določanja starosti z ogljikovim izotopom 14 priskrbel izjemno uporabno orodje za arheologe, antropologe, geologe in druge znanstvenike (umrl 1980).