17. marec

17. marca 624 je potekala bitka pri Badru in se končala s prvo pomembno zmago vojaških enot preroka Mohameda.

Objavljeno
16. marec 2007 23.01
Posodobljeno
16. marec 2007 18.41
Molitev ob sveti knjigi - koranu
17. marca 624 je potekala bitka pri Badru in se končala s prvo pomembno zmago vojaških enot preroka Mohameda. Okrepila je politični položaj muslimanov v Medini in utrdila islam kot upoštevanja vredno silo na Arabskem polotoku.

Od Mohamedovega bega v Meko julija 622 so se muslimani v Medini preživljali s plenjenjem karavan. Z Mečani so se že prej večkrat zapletli v manjše praske, bitka pri Badru pa je bila prvi mnogo večji spopad. Ko so muslimani v Medini zvedeli, da je iz Meke odšla na pot posebno bogata karavana, ki jo spremlja vodja omajadskega klana Abu Sufjan, so hitro organizirali plenilsko vojsko okrog 300 mož, ki jo je vodil sam Mohamed. Abu Sufjanove vojake so prisilili v spopad s tem, da so na predvideni poti karavane blizu Medine zasuli vse vodnjake. Čeprav je bilo vojakov iz Meke kakih tisoč, so jih muslimani z lahkoto premagali in ubili veliko uglednih Mečanov.

O zmagi pri Badru govori tudi Koran, ima pa jo za božjo potrditev nove vere. Muslimani, ki so se bojevali in padli pri Badru so postali znani kot badrijuni in se uvrstili med najbližje Mohamedove spremljevalce.

Dogodki na današnji dan:

180 Med vojnim pohodom je v Vindoboni (Dunaju) ali Sirmiumu (Sremski Mitrovici) umrl rimski cesar Mark Avrelij, ki je na zahodu simboliziral zlato dobo rimskega imperija (rojen 121).

1712 Rodil se je kipar Jožef Straub, eden najvidnejših predstavnikov baroka na Štajerskem (umrl 1756).

1848 V Ljubljani je bila ustanovljena Narodna garda.

1917 Rodil se je ameriški jazz glasbenik in pevec Nat King Cole (umrl 1965).

1938 V Irkutsku ob Bajkalskem jezeru se je rodil ruski baletnik Rudolf Nurejev (umrl 1993).

1942 Začela se je akcija Reinhard, med katero so nacisti sistematično pobili skoraj vse poljske Jude in zaplenili njihovo imetje. Ime je dobila šele poleti 1942 v spomin na Reinharda Heydricha, ki so ga takrat umorili.

1965 V Ljubljani se je začel 5. kongres Zveze komunistov Slovenije.