18. februar

Kot je zapisano v starih hindujskih svetih spisih, svet v svojem obstoju prehaja skozi štiri obdobja ciklusa jug: satja jugo, dvapra jugo, treta jugo in, po mnenju večine razlagavcev hindujskih spisov sedanjo kali jugo.

Objavljeno
17. februar 2007 23.05
Posodobljeno
17. februar 2007 16.26
Alessandro Volta
Kot je zapisano v starih hindujskih svetih spisih, svet v svojem obstoju prehaja skozi štiri obdobja ciklusa jug: satja jugo, dvapra jugo, treta jugo in, po mnenju večine razlagavcev hindujskih spisov sedanjo kali jugo. V skladu z eno najstarejših indijskih astronomskih razprav z naslovom Surja Sidhanta, ki je temelj vseh hinduističnih in budističnih koledarjev, se je sedanja kali juga začela opolnoči 18. februarja 3102 pr. n. š., kar je po mnenju večine hindujcev tudi čas, ko je bog Krišna, osma inkarnacija najvišjega bitja Višnuja, zapustil telo in se podal v božansko bivališče Goloko.

Hindujci verujejo, da je kali juga, ki naj bi, čeprav je najkrajša, trajala 432 tisočletij, najbolj neugoden čas od vseh, ko človeštvo duhovno počasi nazaduje. Velja za mračno obdobje, v katerem so se ljudje močno oddaljili od boga. Zato kali juga slabo vpliva na naše zemeljsko bivanje. Hindujci primerjajo moralnost z bikom. V satja jugi, prvi fazi razvoja, je imel bik štiri noge, v vsakem naslednjem obdobju pa je izgubil po eno, zato mora danes človeštvo obnoviti moralnost.

Kali jugo povezujejo z demonom apokalipse Kali, ki pa ga ne smemo zamenjati z boginjo Kali, saj imata njuni imeni v sanskrtu popolnoma drugačna pomena. Kali iz kali juge označuje prepir, nesložnost, spor ali pričkanje, boginja Kaali z dolgim »a« pa čas.

Dogodki na današnji dan:

1745 Rodil se je italijanski fizik, izumitelj električne baterije Alessandro Volta (umrl 1827).

1860 Rodil se je švedski slikar in jedkar Anders Zorn, ki je konec 19. stoletja slovel kot eden najboljših evropskih žanrskih in portretnih slikarjev (umrl 1920).

1862 Umrl je francoski epidemiolog Pierre-Fidele Bretonneau, ki je leta 1825 izvedel prvo uspešno traheostomijo, pri kateri se v sapnik zareže odprtina in vanjo vstavi cevka, da se bolniku omogoči dihanje (rojen 1778).

1923 Rodil se je slovenski kritik, esejist in kulturnik Bojan Štih (umrl 1986).

1930 Neki mlad amaterski astronom je v smeri sozvezdja Dvojčkov odkril deveti planet našega osončja Pluton.

1987 Izšla je 57. številka Nove revije, v kateri so vidni slovenski intelektualci razgrnili svoje poglede na slovenski nacionalni program in z njimi razburkali takratno jugoslovansko javnost in politiko.