18. marec

18. marca 1900 je umrl portugalski pesnik António Nobre, čigar pesmi so naznanile prehod portugalskega pesništva od objektivnega realizma in zavezanosti socialnemu napredku k subjektivni liriki in estetskemu pogledu na svet.

Objavljeno
17. marec 2007 23.01
Posodobljeno
16. marec 2007 18.45
António Nobre
18. marca 1900 je umrl portugalski pesnik António Nobre, čigar pesmi so naznanile prehod portugalskega pesništva od objektivnega realizma in zavezanosti socialnemu napredku k subjektivni liriki in estetskemu pogledu na svet.

Rodil se je avgusta 1867 v premožni družini in sprva na univerzi v Coimbri neuspešno študiral pravo. V letih od 1890 do 1895, ko je v Parizu študiral politologijo, so nanj močno vplivali francoski simbolistični pesniki. Tam je napisal večji del edine knjige, ki jo je objavil. To je bila pesniška zbirka z naslovom Sam (Só), navdihnili pa so jo nostalgični spomini na otroštvo, ki ga je preživel v družbi kmetov in mornarjev na severu Portugalske. Pesmi so združevale preprosto liriko portugalskega ljudskega ustvarjanja in bolj prefinjeno dojemanje simbolizma.

Zbirko Sam je občinstvo sprva sprejelo z mešanimi občutki, vendar je kmalu postala eno najbolj priljubljenih in najpogosteje posnemanih del na Portugalskem. Njena končna različica je izšla leta 1898, pesnike, ki so ji sledili in jo posnemali, pa so imenovali generacija sósino. Po smrti Antonia Nobreja sta izšli še dve njegovi pesniški zbirki Slovesa in Prvi verzi.

Dogodki na današnji dan:

1229 Kljub nasprotovanju jeruzalemskega patriarha, ivanovcev in templjarjev se je rimsko-nemški cesar Friderik II. okronal za kralja Jeruzalema, da bi kljuboval papežu, ki ga je izobčil zaradi odložitve križarskega pohoda.

1798 Rodil se je ameriški filozof in pravnik nemškega rodu Francis Lieber, najbolj znan po »zakonih vojne«, ki so bili podlaga za konvencijo o bojevanju (umrl 1872).

1830 Rodil se je francoski zgodovinar Numa Denis Fustel de Coulanges, ki je v Franciji prvi uvedel znanstveno proučevanje zgodovine (umrl 1889).

1848 Rodil se je ameriški arhitekt Nathaniel Greene Herreshoff, ki je v svojem času veljal za najboljšega projektanta jadrnic. Imenovali so ga Čarovnik iz Bristola, projektiral pa je pet zmagovalk na prvenstvu America's Cup (umrl 1938).

1904 V Sežani se je rodil slovenski ekspresionistični pesnik Srečko Kosovel, pesnik Krasa (umrl 1926).

1965 Sovjetski kozmonavt Aleksej Leonov je na višini kakih 180 km nad Krimskim polotokom izstopil iz vesoljske ladje Voshod 2 in tako postal prvi Zemljan, ki se je kdaj sprehodil po vesolju.