19. december

Na današnji dan leta 1910 se je rodil francoski pisatelj Jean Genet, vodilni akter avantgardnega gledališča in eden tvorcev gledališča absurda.

Objavljeno
18. december 2006 23.02
Posodobljeno
18. december 2006 18.09
Jean Genet
19. decembra 1910 se je rodil francoski pisatelj Jean Genet, ki je mladost preživel po zaporih, potem pa se je prelevil v pisatelja, vodilnega akterja avantgardnega gledališča in enega tvorcev gledališča absurda.

Geneta, nezakonskega otroka, ki ga je mati zapustila, so vzgajali v neki kmečki družini. Pri desetih letih so ga zalotili pri kraji, zato je del mladosti preživel v razvpiti poboljševalnici Mettray, kjer je doživel večino tistega, kar je pozneje opisal v romanu Čudež vrtnice. V avtobiografskem Dnevniku lopova govori o svojem življenju klateža, žeparja in prostituta v Barceloni, Antverpnu in drugih evropskih mestih, pokazal pa se je tudi kot estet in eksistencialist ter pionir absurda.

Pisati je začel leta 1942, ko je bil zaradi tatvine zaprt v kaznilnici Fresnes, in takoj ustvaril izjemni roman Naša gospa Cveta, v katerem je živahno opisal podtalno življenje predvojnega Montmartra. Na njegov talent so postali pozorni tudi Jean Cocteau, Jean-Paul Sartre in Simone de Beauvoir. Leta 1948 ga je sodišče že desetič obsodilo zaradi tatvin, zato mu je grozila dosmrtna ječa, vendar je delegacija slovitih literatov prepričala francoskega predsednika, da ga je pomilostil.

Po še dveh romanih je začel eksperimentirati z gledališčem. Njegovi prvi poskusi s kompaktno neoklasično strukturo enodejanke so kazali močan Sartrov vpliv. V drami Poostreni nadzor je nadaljeval svoje zaporniške teme, v drami Služkinji pa je že začel raziskovati zapletene probleme identitete, s katerimi so bili obsedeni tudi drugi avantgardni dramatiki tistega časa, kot sta bila Samuel Beckett in Eugene Ionesco. S to igro se je Genet uveljavil kot izjemni predstavnik gledališča absurda.

Njegove prihodnje igre Balkon, Črnci in Zastori so bile velikopotezne stilizirane ekspresionistične drame, s katerimi je poskušal občinstvo šokirati in zmesti z razkrivanjem njegove hinavščine in sokrivde. To »gledališče sovraštva« je poskušalo črpati dramsko moč iz družbenih ali političnih razmer, ne da bi nujno obsojalo politično plehkost levice ali desnice. Genet je kot upornik in anarhist najbolj skrajne vrste zavračal skoraj vse oblike družbene discipline ali politične pripadnosti.

Dogodki na današnji dan:

1796 Rodil se je Manuel Breton de los Herreros, španski pesnik in eden najplodnejših španskih komediografov 19. stoletja (umrl 1873).

1878
Rodil se je slovenski skladatelj in pravnik Anton Lajovic (umrl 1960).

1894 Rodil se je japonski arhitekt Jošida Isoja, pionir sodobnega sloga gradnje, pri katerem se je naklonjenost naravnim materialom in tradicionalnim gradbenim tehnikam izrazila v sodobnih strukturah (umrl 1974).

1906 Rodil se je sovjetski politik, dolgoletni generalni sekretar Sovjetske komunistične partije Leonid Iljič Brežnjev (umrl 1982).

1915 Rodila se je francoska pevka šansonov Edith Piaf (umrla 1963).

1922 V Šoštanju se je rodil slovenski partizanski pesnik Karl Destovnik Kajuh (umrl 1944).