20. december

Na današnji dan leta 1982 je umrl poljsko-ameriški virtuozni pianist Artur Rubinstein. Klavirja se je začel učiti pri treh letih in pri osmih že študiral na varšavskem konservatoriju.

Objavljeno
19. december 2006 23.01
Posodobljeno
19. december 2006 19.53
Artur Rubinstein
20. decembra 1982 je umrl poljsko-ameriški virtuozni pianist Artur Rubinstein. Klavirja se je začel učiti pri treh letih in pri osmih že študiral na varšavskem konservatoriju. Leto zatem je postal učenec Heinricha Bartha v Berlinu. V javnosti je prvič nastopil s sedmimi leti, pri devetnajstih pa se je prvič predstavil v ZDA – s philadelphijskim orkestrom je igral v Carnegie Hallu, vendar ga je občinstvo zaradi njegove mladosti sprejelo precej zadržano.

Ker je tekoče govoril osem jezikov, je med prvo svetovno vojno delal kot vojaški prevajalec v Londonu. Tam je tudi nastopal skupaj z violinistom Eugènom Ysaÿem. Med letoma 1916 in 1918 je obiskal Španijo in Južno Ameriko ter navdušil občinstvo z deli Manuela de Falle, Isaaca Albéniza in Enriqueja Granadosa. Leta 1919 je v Združenih državah Amerike spet imel nekaj koncertov, a tudi tokrat ni doživel posebno velikega uspeha.

V dvajsetih letih dvajsetega stoletja je slovel predvsem kot zelo družabni svetovljan, ko pa se je 1932. poročil, je resno premislil o svojem odnosu do umetnosti. Od takrat je posvetil življenje glasbi, vadil dvanajst do šestnajst ur na dan in v svojo že tako briljantno tehniko vnesel precej discipline. Ko se je leta 1937 vrnil v Združene države Amerike in nastopil v Carnegie Hallu, so ga slavili kot genija.

Do konca življenja je veljal za velikega umetnika, in tudi njegov repertoar je bil velikanski – med drugim je izvajal dela Beethovna, Mozarta, Albéniza, Ravela, Stravinskega in Chopina. Med drugo svetovno vojno se je preselil v Združene države Amerike in leta 1946 sprejel ameriško državljanstvo.

Rubinstein je bil znan tudi kot duhovit in neukrotljiv lahkoživec, a njegovi koncerti so bili vedno nekaj posebnega, zato so jih poslušalci radi obiskovali. Posnel je tudi okrog dvesto plošč in napisal avtobiografijo.

Dogodki na današnji dan:

1590 Umrl je francoski zdravnik Ambroise Paré, eden najpomembnejših kirurgov renesančne Evrope – nekateri ga imajo za očeta sodobne kirurgije (rojen 1510).

1738 Rodil se je francoski kipar Clodion, čigar dela so bistvo rokokojskega sloga (umrl 1814).

1837 Rodil se je slovenski skladatelj Anton Foerster (umrl 1926).

1861 Rodila se je slovenska slikarka Ivana Kobilca (umrla 1926).

1910 Novozelandski fizik Ernest Rutherford je z eksperimenti dokazal obstoj atomskega jedra.

1914 Umrl je Anton Verovšek, eden prvih slovenskih poklicnih igralcev (rojen 1829).

1937 Umrl je nemški general Erich Ludendorff, ki je v glavnem zasnoval nemško vojaško in politično strategijo v zadnjih letih prve svetovne vojne, po njej pa postal reakcionarni politični voditelj in se nazadnje pridružil nacistični stranki (rojen 1937).

1968 Umrl je na Češkem rojeni nemški pisatelj in esejist Max Brod, prijatelj Franza Kafke in urednik večine del, ki so izšla po Kafkovi smrti (rojen 1884).

1994 Teritorialna obramba Slovenije se je preoblikovala v Slovensko vojsko.