20. januar

Na današnji dan leta 1716 se je rodil francoski arheolog in pisatelj Jean-Jacques Barthélemy, čigar roman o antični Grčiji je bil eno najbolj branih del v Franciji 19. stoletja.

Objavljeno
19. januar 2007 23.01
Posodobljeno
19. januar 2007 19.15
Jean-Jacques Barthélemy
20. januarja 1716 se je rodil francoski arheolog in pisatelj Jean-Jacques Barthélemy, čigar roman o antični Grčiji je bil eno najbolj branih del v Franciji 19. stoletja.

Barthélemy je pri jezuitih študiral teologijo in postal opat. Ker je čutil, da mu duhovniški poklic ni zares usojen, je odšel v Pariz in se začel zanimati za grško in rimsko antično dobo. Leta 1744 je postal pomočnik oskrbnika kraljeve zbirke medalj in leta 1753 tudi oskrbnik. Dve leti pozneje je francoskega veleposlanika, grofa de Stainvilla, pospremil v Italijo in se tam tri leta ukvarjal z arheološkimi raziskavami.

Napisal je več strokovnih del o arheologiji, vendar je zaslovel z romanom Voyage du jeune Anacharsis en Grece, dans le milieu du quatrieme siecle avant l'ere vulgaire (Potovanja Anaharsija mlajšega po Grčiji …), ki ga je napisal leta 1788. Zasnovan je kot zapis ostarelega Skita o potovanju po Grčiji, na katero se je podal v mladosti, da bi si razširil obzorja. Barthélemy je v tem delu, ki ga je postavil v 4. stoletje pred našim štetjem, uporabil spoznanja svojih dolgoletnih raziskav. Med drugim govori o zakonih, politiki, veri, filozofiji, umetnosti in kulturnih spomenikih stare Grčije.

Dogodki na današnji dan:

1488 Rodil se je nemški kartograf, kozmograf in hebrejski učenjak Sebastian Münster, ki je v svojem delu Cosmographia podal prvi nemški opis sveta (umrl 1552).

1888 Izhajati je začela slovenska literarna revija Dom in svet.

1919 Regent Kraljevine SHS Aleksander Karađorđević je 20. januarja 1919 pooblastil dr. Janka Brejca in dr. Gregorja Žerjava za sestavo prve deželne vlade v Ljubljani.

1920 Rodil se je italijanski filmski režiser Federico Fellini (umrl 1993).

1942 V vili ob berlinskem jezeru Wannsee so se zbrali vodilni nacistični politiki in se pod vodstvom Reinharda Heydricha dogovorili o tehničnih in organizacijskih podrobnostih dokončnega uničenja evropskih Judov.

1980 Bojan Križaj je zmagal na wengenskem slalomu in tako prvič premagal nenadkriljivega Šveda Ingemarja Stenmarka. Sezono je končal na drugem mestu v slalomski uvrstitvi.