21. januar

Na današnji dan leta 1905 se je rodil francoski modni kreator Christian Dior, ki je predvsem v desetletju po drugi svetovni vojni obvladoval svetovno modno prizorišče.

Objavljeno
20. januar 2007 23.01
Posodobljeno
21. januar 2007 09.53
Christian Dior
21. januarja 1905 se je rodil francoski modni kreator Christian Dior , ki je predvsem v desetletju po drugi svetovni vojni obvladoval svetovno modno prizorišče.

Rodil se je v premožni družini in se sprva šolal za diplomata. Sredi velike gospodarske krize v tridesetih letih prejšnjega stoletja je pustil diplomacijo in se kot modni ilustrator zaposlil v pariškem tedniku Figaro Illustré. Leta 1938 je postal pomočnik vodilnega pariškega krojača Roberta Pigueta, štiri leta pozneje pa se je pridružil oblikovalskemu studiu Luciena Lelonga.

Leta 1947 je v sodelovanju z Marcelom Boussacom, lastnikom tovarne tekstila, predstavil revolucionarno ženstveno modno linijo new look, s katero je spodbudil mednarodno polemiko o močno znižanem spodnjem robu krila. Za new look so bili značilni nepoudarjena ramena, naravna linija pasu in napihnjeno krilo, kar je bilo odločen odklon od podloženih ramen in kratkih kril, kakršna so se nosila med drugo svetovno vojno.

Dior ima tudi največ zaslug za prodor pariške mode v svet in prerod tradicionalne prevlade francoskih modnih kreatorjev nad ameriškimi.
Dogodki na današnji dan:

1059 Umrl je patriarh grške pravoslavne cerkve Mihael Kerularij, ki je s svojim ravnanjem v sporu z Vatikanom pripomogel k velikemu razkolu krščanske cerkve 1054 (rojen 1000).

1506 V Vatikan je prispela prva skupina švicarskih gardistov.

1793 V Parizu so revolucionarji usmrtili kralja Ludvika XVI. (rojen 1754).

1842 V Planici nad Framom se je rodil slovenski publicist, mecen in vzgojitelj dr. Pavel Turner (umrl 1924).

1887 Rodil se je nemški psiholog Wolfgang Köhler, ključna figura v razvoju psihologije gestalta, ki si prizadeva, da bi učenje, zaznavanje in druge komponente duševnega življenja razumela kot strukturirano celoto (umrl 1967).

1895 Rodil se je španski modni kreator Cristóbal Balenciaga, ki je oblikoval linijo spuščenih ramen, preščipnjenega pasu in zaobljenih bokov ter z njo napovedal slog new look (umrl 1972).

1959 Umrl je ameriški režiser Cecil B. DeMille, ki je s svojimi filmskimi spektakli pritegnil množice gledalcev in bil skoraj pet desetletij najbolj dominantna osebnost Hollywooda (rojen 1881).