22. marec

22. marca 1181 se je rodil arabski pesnik Umar Ibn Al Farid. Njegova poezija po mnenju mnogih kritikov spada v vrh arabskega mističnega pesništva, vendar na Zahodu ni bila nikoli posebno znana.

Objavljeno
21. marec 2007 23.01
Posodobljeno
21. marec 2007 20.47
Kairo
22. marca 1181 se je rodil arabski pesnik Umar Ibn Al Farid. Njegova poezija po mnenju mnogih kritikov spada v vrh arabskega mističnega pesništva, vendar na Zahodu ni bila nikoli posebno znana. Tam so vedno bolj častili druga dva velika mistična pesnika, Rumija in Hafiza, ki pa sta pisala predvsem v perzijščini. Al Faridovi najbolj znani pesmi sta Oda vinu, čudovita meditacija o vinu kot božanski slasti, in Pesem o poti, globoko razmišljanje o duhovni izkušnji na poti sufističnega mistika, ki je verjetno tudi najdaljša mistična pesem v arabščini. Obe se še danes pobožno učijo na pamet sufisti in drugi verni muslimani.

Al Farid je bil sin sodnika v Egiptu. V mladosti je odhajal na duhovne seanse v puščavske oaze blizu Kaira, vendar je sčasoma spoznal, da z njegovim duhovnim napredkom ne bo nič, zato se je vpisal na pravno šolo. Nekoč je videl zelenjadarja, ki je pred vrati šole opravljal obredno umivanje, vendar pri tem ni upošteval verskih pravil. Ko ga je opozoril, ga je ta pogledal in mu rekel: »Umar! V Egiptu ne boš našel razsvetljenja. Doživel ga boš samo v Hedžasu, v Meki …« Al Farida so te besede pretresle, saj je spoznal, da na videz preprosti zelenjadar ni navaden mož. Kljub temu mu je ugovarjal, češ da se ne more takoj odpraviti na pot. Takrat ga je mož pripravil k videnju Meke in to je nanj naredilo tak vtis, da je takoj odpotoval v muslimansko božje mesto. Ko je prispel, je doživel razsvetljenje, ki ga ni nikoli več zapustilo.

V Meki je ostal več let, potem pa se je vrnil v Kairo. Postal je poznavalec muslimanskega prava, razlagalec hadisov (tradicionalnih pripovedi o izrekih in življenju preroka Mohameda) in učitelj pesništva. V nasprotju s številnimi drugimi uglednimi pesniki tistega časa je zavrnil mecenstvo bogatih vladnih uradnikov, ki bi od njega zahtevali propagandna dela. Raje je živel kot preprost učitelj, ki je lahko pesnil po svoje.

Dogodki na današnji dan:

1459 Rodil se je rimski cesar Maksimilijan I., ki je Habsburžane povzdignil v eno najdominantnejših družin v Evropi in tradicionalnim družinskim posestim v Avstriji dodal še številna druga (umrl 1519).

1517 Rodil se je beneški skladatelj Gioseffo Zarlino, najbolj cenjeni glasbeni teoretik iz sredine 16. stoletja (umrl 1590).

1599 Rodil se je flamski slikar Antoon van Dyck, najpomembnejši predstavnik flamskega slikarstva po Rubensu (umrl 1641).

1663 Rodil se je protestantski verski voditelj August Hermann Francke, pedagog in socialni reformator ter eden izmed pobudnikov nemškega pietizma, pobožnega preroda osebnega krščanstva, ki se je razvil iz nasprotovanja akademskemu luteranstvu (umrl 1727).

1806 Rodil se je ruski filozof, kritik in pisatelj Ivan Vasiljevič Kirejevski, eden glavnih ideologov slavofilskega intelektualnega gibanja v Rusiji (umrl 1856).

1875 Rodil se je baron Anton Codelli, potomec na Kranjskem nekoč zelo vplivne italijansko-nemške plemiške družine, lastnik prvega avtomobila v Ljubljani (umrl 1945).

1979 V ljubljanski Moderni galeriji so odprli razstavo povojne slovenske likovne umetnosti, ki je v javnosti povzročila zelo burne razprave.