23. december

Na današnji dan je borec za neodvisnost Indije Mahatma Gandhi pozval rojake k nenasilnemu odporu proti britanskim kolonialnim oblastem.

Objavljeno
22. december 2006 23.01
Posodobljeno
22. december 2006 20.23
Mahatma Gandhi
Mohandás Karamčand Gándhi, splošno znan kot Mahatma Gandhi, indijski politik, voditelj in borec za človeške pravice, je bil eden od tvorcev sodobne Indije in vpliven zagovornik satjagrahe (nenasilnega protesta) kot sredstva revolucije.

Pomagal je pri boju Indije za neodvisnost od britanske nadoblasti in s svojim delom navdihnil tudi druge narode, da so začeli razmišljati o svoji neodvisnosti in dokončni odpravi moči Britanskega imperija v zameno za Commonwealth. Gandhijevo načelo satjagrahe, po navadi grobo prevedeno kot »pot resnice« ali »težnja za resnico«, je navdihnilo generacije demokratičnih in protirasnih aktivistov.

Najbolj znana med njimi sta Martin Luther King mlajši in Rolihlahla »Nelson« Mandela. Gandhi je velikokrat izjavil, da so njegove vrednote preproste in izhajajo iz tradicionalnih hindujskih prepričanj: resnice (satje) in nenasilja (ahimse).

Dogodki na današnji dan:

1817 Izdan je bil cesarski patent o izdelavi novega stabilnega katastra, ki so ga uporabljali za odmero zemljiškega davka. Še danes je pomemben vir za raziskovanje zgodovine naših krajev.

1875 Rodil se je slovenski kulturni zgodovinar Ivan Pregelj (umrl 1937).

1919 Borec za neodvisnost Indije Mahatma Gandhi je pozval rojake k nenasilnemu odporu proti britanskim kolonialnim oblastem.

1939 Umrl je nizozemski letalec in letalski konstruktor Anthony Fokker, ki je med prvo svetovno vojno za nemško letalstvo razvil več kot 40 tipov letal in sistem za streljanje s strojnico skozi letalski vijak, po vojni pa je izdeloval predvsem civilna letala (rojen 1890).

1943 V soteski Pasice pri Novakih je začela delovati partizanska bolnišnica Franja.

1990 Slovenci smo se na plebiscitu odločili za samostojno Slovenijo.

1991 Sprejeta je bila ustava Republike Slovenije.