24. februar

24. februarja 1912 se je rodil češki filmski animator Jiří Trnka, ki je bil sicer tudi izjemni lutkarski mojster, slikar, oblikovalec, risar stripov in ilustrator knjig.

Objavljeno
23. februar 2007 23.00
Posodobljeno
24. februar 2007 01.54
Ilustracija za otroke - Jiri Trnka
24. februarja 1912 se je rodil češki filmski animator Jiří Trnka, ki je bil sicer tudi izjemni lutkarski mojster, slikar, oblikovalec, risar stripov in ilustrator knjig.

Trnka, ki je na umetniški akademiji študiral slikarstvo, je leta 1921 zmagal na tekmovanju oblikovalcev, ki ga je organiziral češki lutkar marionet Josef Skupa. S Skupo je delal več kot deset let, poskus, da bi ustanovil lastno lutkovno gledališče, pa mu ni uspel. Okrog leta 1935 je delal kot oblikovalec gledaliških scenografij in ilustrator otroških knjig. Med letoma 1938 in 1945 se je kot oblikovalec zaposlil v Narodnem gledališču v Pragi ter še naprej ilustriral veliko otroških knjig.

Leta 1945 se je začel ukvarjati s filmsko animacijo in ustvaril svoj prvi animirani film z naslovom Zasadil dedek repu (Dedek je posadil repo). Njegov prvi film, v katerem so nastopale lutke, je leta 1947 nastal kot del cikla z naslovom Spaliček (Koledar).

Po njem je skoraj vse svoje filme animiral z lutkami. Med njegovimi najbolj znanimi stvaritvami so bili Cesarjev slavček, Pesem prerije, Dobri vojak Švejk, Sen kresne noči, ki je po mnenju številnih kritikov njegova največja mojstrovina, in Roka.

Trnka je sicer lutke preoblikoval, da so bolje ustrezale filmski kameri. Omejil je njihov obseg gibanja, jim povečal glave, spreminjanje izrazov na obrazu pa omejil predvsem na predele okrog oči.

Dogodki na današnji dan:

1440 V transilvanskem mestu Cluj se je rodil ogrski kralj Matija Korvin, ki se je v slovenski ljudski spomin zapisal kot kralj Matjaž (umrl 1490).

1525 V bitki pri italijanskem mestu Pavia je vojska habsburškega cesarja Karla V. popolnoma uničila vojsko francoskega kralja Franca I. , ki je prišel v ujetništvo, kjer se je moral odpovedati francoskim zahtevam v Italiji.

1642 Umrl je eden najzgodnejših skladateljev italijanske opere Marco da Gagliano (rojen 1575).

1897 V Tolminu se je rodil slovenski skladatelj Matija Bravničar (umrl 1977).

1903 Rodil se je slovenski pisatelj Vladimir Bartol (umrl 1967).

1945 Josip Broz Tito se je v Beogradu sestal z zavezniškima poveljnikoma Tolbuhinom in Alexandrom ter z njima uskladil sklepne vojaške operacije druge svetovne vojne.