25. februar

25. februarja 1819 je umrl zadnji portugalski neoklasicistični pesnik Francisco Manuel do Nascimento, ki je s prehodom v romantiko pomagal pripraviti podlago za zmagoslavje romantike.

Objavljeno
24. februar 2007 23.00
Posodobljeno
23. februar 2007 22.16
Romantika v literaturi je poglobila vživljanje v človekova čustva
25. februarja 1819 je umrl zadnji portugalski neoklasicistični pesnik Francisco Manuel do Nascimento, ki je s prehodom v romantiko pomagal pripraviti podlago za zmagoslavje tega gibanja v svoji domovini.

Nascimento je bil skromnega rodu in verjetno nezakonski otrok, zato se je šolal pri jezuitih ter leta 1754 postal menih. Leta 1768 je postal vzgojitelj hčera markiza iz Alorne in se v eno zaljubil ter jo v pesmih opeval pod imenom Marija. Markiz, ki ni odobraval naklonjenosti pesnika nizkega stanu do njegove hčere, bi lahko bil kriv, da so Nascimenta junija 1778 predali inkviziciji. Nascimento je zbežal v Francijo, kjer se je preostanek življenja preživljal kot prevajalec in zasebni učitelj.

Teme Nascimentove poezije segajo od obsojanja aristokratske tiranije, inkvizicije in hierarhije do nostalgičnega obujanja spominov na radosti življenja v domači deželi ter žalostink nad revščino in osamljenostjo življenja v izgnanstvu. S svojim prikazom fleksibilnosti in bogastva portugalskega jezika, izbiro tem in prevodi takšnih del, kot sta bili Wielandov Oberon in Chateaubriandovi Mučenci, je močno vplival tudi na razvoj romantične literature v svoji domovini.

Dogodki na današnji dan:

891 Umrl je japonski državnik Motocune Fudživara, ki je leta 880 vpeljal položaj »kampaku« (kancler), ki je članom klana Fudživara omogočil, da so naslednja tri stoletja popolnoma obvladali japonsko politiko (rojen 836).

1707 V Benetkah se je rodil italijanski komediograf Carlo Goldoni (umrl 1793).

1842 Rodil se je nemški pisatelj pustolovskih romanov Karl May (umrl 1912).

1865 Umrl je nemški pisatelj, dramatik in kritik Otto Ludwig, ki je bil znan po realističnih zgodbah, skoval pa je tudi izraz »poetični realizem« (rojen 1813).

1866 Rodil se je italijanski filozof, zgodovinar, literarni kritik in politik Benedetto Croce (umrl 1952), ki je razvil filozofijo zgodovine, katere središče je bila ideja o človeški ustvarjalnosti.