25. marec

25. marca 1860 je umrl britanski zdravnik James Braid, pionir v raziskavah hipnoze, ki je naredil veliko za to, da jo je ločil od takrat prevladujočih teorij o živalskem magnetizmu.

Objavljeno
25. marec 2007 06.00
Posodobljeno
23. marec 2007 19.50
James Braid
25. marca 1860 je umrl britanski zdravnik James Braid, pionir v raziskavah hipnoze, ki je naredil veliko za to, da jo je ločil od takrat prevladujočih teorij o živalskem magnetizmu.

Leta 1841, ko je odprl zdravniško ordinacijo v Manchestru, se je začel močno zanimati za mesmerizem, kakor so takrat imenovali hipnozo. Na podlagi spoznanj poskusov, ki jih je opravljal, je oporekal priljubljeni domnevi, da je hipnoza povezana z magičnim prehodom telesnih tekočin ali drugih snovi iz hipnotizerja v pacienta. Zagovarjal je psihološko domnevo, da je hipnoza svojevrstno živčno spanje, ki ga povzroči utrujenost zaradi velike koncentracije, ki je potrebna za strmenje v neki bleščeč objekt. Izraz hipnoza je predstavil v svoji knjigi Neurypnology, ki je izšla leta 1843.

Zanimale so ga predvsem terapevtske možnosti hipnoze. Z njo je po svojih navedbah uspešno zdravil bolezenska stanja, kot so paraliza, revmatizem in onemelost. Upal je, da jo je mogoče uporabljati tudi pri domnevno neozdravljivih živčnih boleznih ter za odpravljanje strahu in bolečin pacientov med kirurškimi posegi. Njegove ugotovitve so v stroki sprva naletele na silovito nasprotovanje, pozneje pa so imele veliko vlogo predvsem pri razvoju francoske šole nevropsihiatrije.

Dogodki na današnji dan:

826 Rodil se je arabski slovničar in literarni teoretik Al Mubarad. Njegovo delo Al Kamil (Popolni) je pomemben vir vedenja o jeziku (umrl 898).

1606 Umrl je francoski zgodovinar in cerkveni pravnik François de Bar, čigar dela o cerkveni zgodovini veljajo za najpopolnejša tovrstna dela tistega časa (rojen 1538).

1842 Rodil se je italijanski pisatelj Antonio Fogazzaro, čigar dela so izražala nasprotje med razumom in vero (umrl 1911).

1881 Rodil se je madžarski skladatelj in pianist, eden glavnih utemeljiteljev moderne glasbe, Bela Bartok (umrl 1945).

1934 Na novi stometrski skakalnici v Planici je bilo prvo tekmovanje v smučarskih skokih.

1941 Predsednik vlade Dragiša Cvetković in zunanji minister Aleksandar Cincar Marković sta podpisala pristop Kraljevine Jugoslavije k trojnemu paktu.

1955 Na Koroškem je bila ustanovljena Zveza slovenskih organizacij.