26. april

Leta 1941 na današnji dan je Adolf Hitler obiskal Maribor. Ogledal si je porušene mostove in zgradbe na Slomškovem trgu in se ustavil na gradu, kjer so mu mariborski Nemci pripravili veličasten sprejem.

Objavljeno
26. april 2006 02.01
Ni ga zdravo oponašati
26. aprila 1815 je umrl nemški popotnik Carsten Niebuhr, edini preživeli prve evropske znanstvene odprave v Arabijo, ki je tudi uredil njena dognanja.

Niebuhr je bil leta 1760 kot zemljemerec in geograf povabljen k znanstveni odpravi, ki jo je danski kralj Frederick V. poslal v Egipt, Arabijo in Sirijo. Odprava je januarja 1761 odplula v Aleksandrijo ter se odpravila po Nilu navzgor, od tam pa na Sueški polotok, kjer je Niebuhr obiskal goro Sinaj. Oktobra 1762 so popotniki iz Sueza odpluli v Džido, od tam pa so preoblečeni v muslimanske romarje po kopnem odšli v Jemen do Moke. Tam je maja 1763 umrl jezikoslovec odprave von Haven, kmalu pa mu je sledil naravoslovec Forsskal. Preostali člani odprave so obiskali tudi jemensko prestolnico Sano, kjer jih je imam velikodušno sprejel, vendar jim tamkajšnji način življenja ni ustrezal, zato so se vrnili v Moko. Vsi popotniki so zboleli za mrzlico, preživel je le Niebuhr, verjetno zato, ker je popolnoma prevzel lokalni način oblačenja in prehrane. Iz Moke se je z ladjo odpravil v Bombaj, kjer je ostal 14 mesecev, potem pa se je skozi Muškat, Bušir, Širaz, Perzepolis, Babilon, Bagdad, Mosul, Alep, Ciper, Palestino, čez pogorje Taurus in skozi Carigrad vrnil v Evropo in novembra 1768 prispel v Kopenhagen.

Niebuhr je bil pazljiv in natančen znanstveni opazovalec, ki je zanesljivo zapisal vse, kar je na potovanju videl. Njegova dela so dolgo veljala za klasiko zapisov o geografiji, ljudeh in njihovih izročilih ter arheologiji predelov Arabskega polotoka, ki jih je prepotoval, njegove zemljepisne karte pa so ostale v uporabi vsaj še sto let.

Dogodki na današnji dan:

1798: Rodil se je francoski slikar Eugéne Delacroix, vodilni predstavnik francoske romantike (umrl 1863).

1899: Umrl je avstrijski državnik grof Karl Siegmund von Hohenwart, ki je bil krajši čas tudi avstrijski ministrski predsednik (rojen 1824).

1941: Adolf Hitler je obiskal Maribor in izustil razvpiti stavek »Naredite mi to deželo spet nemško, tako nemško, kot je nemška preostala Štajerska«, s katerim se je začelo preganjanje štajerskih Slovencev.

1964: Zanzibar in Tanganjika sta se združila v Tanzanijo.