27. januar

Leta 1126 je sever Kitajske preplavilo tunguško nomadsko pleme Ruzhen in zasedlo prestolnico severne dinastije Sung Kaifeng.

Objavljeno
26. januar 2007 23.01
Posodobljeno
26. januar 2007 20.32
General Yue Fei
Leta 1126 je sever Kitajske preplavilo tunguško nomadsko pleme Ruzhen in zasedlo prestolnico severne dinastije Sung Kaifeng. Cesarja Qin Zonga in njegovega očeta Hui Zonga so zajeli, cesarjev brat Gao Zong pa je ušel napadalcem in na jugu Kitajske zasnoval južno dinastijo Nan Sung.

Med umikom na jug je poveljstvo nad njegovo vojsko prevzel Yue Fei, eden največjih kitajskih generalov, ki je pozneje postal narodni junak. Prodor plemena Ruzhen na jug je preprečil predvsem s tem, da je izrabil slabosti njegove konjenice v hribovitih področjih južne Kitajske. Ko je prevzel pobudo, mu je uspelo spet osvojiti tudi nekatere osrednje predele države med rekama Jangcekjang in Huai.

Njegovemu poskusu, da bi prodrl proti severu in znova zasedel vse ozemlje, ki so ga izgubili Kitajci, je v prestolnici nasprotovala mirovniška stranka, ki jo je vodil minister Qin Gui. Nazadnje se je stranka izkazala za najvplivnejšo, zato so s plemenom Ruzhen podpisali mirovni sporazum, po katerem so mu prepustili sever države. General Yue Fei je padel v nemilost in 27. januarja 1142 so ga usmrtili. V poznejšem izročilu so ga Kitajci imeli za narodnega junaka, Qin Gui pa je obveljal za izdajalca.

Dogodki na današnji dan:

1756 V Salzburgu se je rodil mojster dunajske klasike Wolfgang Amadeus Mozart (umrl 1791).

1901 Umrl je vodilni italijanski operni skladatelj 19. stoletja Giuseppe Verdi (rojen 1813).

1910 V Ljubljani se je rodil slovenski politik in publicist ter tesni Titov sodelavec Edvard Kardelj (umrl 1979).

1924 Italija in Jugoslavija sta v Rimu podpisali Rimski pakt o prijateljstvu in nenapadanju, ki je Jugoslaviji dodelil Sušak, Italija pa je dobila Reko.

1944 Sovjetski vojaki so po 872 dnevih prebili nemški obroč okrog Leningrada in prekinili obleganje, med katerim je umrlo 600.000 ljudi.

1993 Banka Slovenije je izdala odločbo o sanaciji Ljubljanske banke, d. d., in s tem začela sanacijo slovenskih bank.