28. januar

Na današnji dan leta 1784 se je rodil slovenski duhovnik Matija Vertovec, avtor prvega slovenskega strokovnega dela o vinogradništvu in vinarstvu.

Objavljeno
27. januar 2007 23.01
Posodobljeno
26. januar 2007 20.42
Spomenik Matiji Vertovecu
28. januarja 1784 se je rodil slovenski duhovnik Matija Vertovec, avtor prvega slovenskega strokovnega dela o vinogradništvu in vinarstvu.

Sprva se je šolal v župnijski šoli v Vipavi, nato pa na goriški gimnaziji in graškem liceju. V Ljubljani je študiral bogoslovje in ga končal v Gorici. Služboval je predvsem v Vipavski dolini in tam septembra 1851 umrl.

Njegova dela danes ne veljajo za nepogrešljive priročnike o vinarstvu in vinogradništvu in iz njih se ne uči nihče več, a se ljudje še vedno ravnajo po njegovih nasvetih, ki so postali del vinarske tradicije v Vipavski dolini. Vertovec je bil vsestranski človek: vinogradnik, kemik, zgodovinar, najvidnejši strokovni pisec v slovenščini 19. stoletja, učitelj in vzgojitelj, izjemen pridigar, odličen govornik in svetovljan, ki je govoril latinsko, grško, nemško, francosko, italijansko in hrvaško ter odlično obvladal tudi materinščino.

Njegovo najbolj znano delo je Vinoreja za Slovence, prva strokovna knjiga o vinogradništvu in vinarstvu v slovenščini. Sprva je izhajala kot priloga Bleiweisovih Novic v bohoričici, leta 1845 pa jo je izdal v knjižni obliki. V njej je opisal posamezne sorte trte in pojasnil, kako jih je treba saditi, ter na podlagi svojih izkušenj svetoval, kako jih varovati pred škodljivci in pozebo. Svetoval je tudi, kdaj in kako naj se opravi trgatev in grozdje predela v vino.

Dve leti pozneje je izdal Kmetijsko kemijo, zgodovinopisnega dela Občna povestnica ali zgodovina celega sveta pa ni dokončal. V zbirki pridig Shodni ogovori je leta 1850 neuspešno poskušal poseči v jezikoslovje in tujko »pridiga« nadomestiti s slovensko besedo »ogovor«.

Dogodki na današnji dan:

814 Umrl je frankovski in langobardski kralj ter rimski cesar Karel Veliki (rojen 742).

1861 Umrl je francoski pisatelj Henri Murger, ki je med prvimi opisoval boemski način življenja (rojen 1822).

1896 Umrl je italijanski arheolog Giusseppe Fiorelli, ki je s sistematičnimi izkopavanji Pompejev pripomogel k temu, da so večino starodavnega mesta ohranili kar se da nedotaknjenega, ter pomembno prispeval k razvoju sodobnih arheoloških metod (rojen 1823).

1980 Umrl je slovenski pisatelj Ciril Kosmač (rojen 1910).

1986 Kmalu po izstrelitvi je eksplodiral vesoljski raketoplan Challenger.