29. december

Na današnji dan leta 1689 je umrl angleški zdravnik Thomas Sydenham, ki velja za utemeljitelja klinične medicine in epidemiologije. Imenovali so ga tudi angleški Hipokrat.

Objavljeno
28. december 2006 23.01
Posodobljeno
28. december 2006 20.16
29. decembra 1689 je umrl angleški zdravnik Thomas Sydenham, ki velja za utemeljitelja klinične medicine in epidemiologije. Ker je poudarjal podrobno opazovanje pacientov in sestavljal natančne zapise bolezni, so ga imenovali tudi angleški Hipokrat.

Leta 1648 je pri štiriindvajsetih letih prejel diplomo iz medicine na univerzi v Oxfordu, čeprav je študij prekinil, ker je na parlamentarni strani sodeloval v prvi angleški državljanski vojni. Okrog leta 1656 je začel prakticirati medicino v Londonu in tam opravil tudi obsežne študije nalezljivih bolezni in epidemij. Izsledke raziskav je uporabil kot osnovo za knjigo o različnih vrstah mrzlic iz leta 1666 in jo do leta 1676 razširil v obsežno razpravo Observationes Medicae, ta je naslednji dve stoletji obveljala kot eden osrednjih medicinskih učbenikov. Za pravo medicinsko mojstrovino sicer velja tudi njegova razprava o protinu iz leta 1683.

Sydenham je bil eden prvih, ki je opisal škrlatinko, ugotovil, da se razlikuje od ošpic, in jo tudi poimenoval. Poleg tega je pojasnil naravo histerije in vidovega plesa – po njem se imenuje Sydenhamova horea. Ta bolezen bazalnih ganglijev v globini velikih možganov se navadno pojavi pri otrocih in mladoletnikih z revmatsko vročino, kaže se z nehotenimi in sunkovitimi nekoordiniranimi gibi, ki prizadenejo predvsem glavo, obraz in ude. Sydenham je v medicinsko prakso uvedel tudi laudanum (alkoholna raztopina opija) in prvi uporabil železo pri zdravljenju slabokrvnosti, ki jo povzroči pomanjkanje železa v krvi. Poleg tega je populariziral tudi rabo kinina pri zdravljenju malarije.

Njegovi sodobniki so se zaradi njegovih novosti iz njega radi norčevali, vendar se je medicina tudi po Sydenhamovi zaslugi začela oddaljevati od špekulativnih abstraktnih medicinskih teorij in se bolj približala praktičnim opazovanjem.

Dogodki na današnji dan:

1721 Rodila se je francoska kurtizana Madame de Pompadour. Kot ljubica francoskega kralja Ludvika XV. je imela na dvoru velik politični vpliv, zelo je podpirala tudi umetnost, literaturo in znanost (umrla 1764).

1788 Rodil se je danski arheolog Christian Jürgensen Thomsen, ki je najbolj zaslužen za razdelitev prazgodovine na kameno, bronasto in železno dobo glede na stopnje tehnološkega razvoja človeka v Evropi (umrl 1865).

1873 Rodil se je romunski folklorist, jezikoslovec in pesnik Ovid Densusianu , ki je v romunsko književnost uvedel smernice evropskega modernizma (umrl 1938).

1890 Ameriški vojaki so v bitki pri Ranjenem kolenu (Battle of Wounded Knee) pobili več kot 200 mož, žena in otrok iz indijanskega plemena Sioux.

1926 Umrl je avstrijski pesnik Rainer Maria Rilke (rojen 1875), eden vodilnih lirikov v evropski poeziji dvajsetega stoletja.

1929 Umrl je nemški inženir in industrijalec Wilhelm Maybach, glavni oblikovalec prvih avtomobilov mercedes (rojen 1846).

1943 V Trnovskem gozdu je začela delovati partizanska bolnišnica Pavla.

1986 Umrl je sovjetski filmski režiser Andrej Tarkovski (rojen 1932).