29. januar

Na današnji dan leta 1860 se je rodil ruski realistični pripovednik in dramatik, mojster novele Anton Pavlovič Čehov.

Objavljeno
28. januar 2007 23.01
Posodobljeno
28. januar 2007 13.57
Na današnji dan leta 1860 se je rodil ruski realistični pripovednik in dramatik, mojster novele Anton Pavlovič Čehov.

Rodil se je v Taganrogu na jugu Rusije in julija 1904 zaradi tuberkuloze umrl v nemškem zdravilišču Badenweiler. V kratki pisateljski karieri je ustvaril štiri klasična gledališka dela, njegove odlične novele pa so zelo cenili tudi drugi literarni ustvarjalci in kritiki. Kljub pisateljskemu udejstvovanju je vse življenje ostal zdravnik. Menda je o tem rekel: “Medicina je moja zakonska žena, literatura pa moja ljubica.”

Čehov, ki je bil znan po novelah in povestih s psihološko izdelanimi značaji in lepimi opisi narave, se je hotel najprej odpovedati gledališču, ker je občinstvo slabo sprejelo njegovo igro Galeb (Utva) in še dve prejšnji drami. Uprizoritev Galeba je pozneje prevzelo moskovsko gledališče MHAT Konstantina Stanislavskega in postavilo na oder še naslednjo dramo Čehova Striček Vanja. To gledališče je premierno uprizorilo tudi zadnji dve njegovi drami Tri sestre in Češnjev vrt, ki sta doživeli velik uspeh.

Igre Antona Pavloviča Čehova so bile poseben izziv za igralce in občinstvo, saj je lirične dialoge postavil v brezizhodno vzdušje, v katero so se ujeli pripadniki propadajočega plemstva. Drame so bile brez zapletov, običajna psihološka stanja junakov pa so se kazala v medsebojnih odnosih. Zaradi tega njegovih dram nekateri niso marali, med njimi je bil tudi Lev Nikolajevič Tolstoj, ki mu je nekoč menda dejal: “Veš, da ne prenesem Shakespeara, tvoje igre pa so še bolj grozne .”

A Tolstoj je občudoval njegove novele in ga imenoval Puškin proze. Čehov je sprva pisal le za denar, vendar se je z naraščanjem svojih umetniških teženj domislil tudi novosti, s katerimi je vplival na razvoj sodobne novele. Za njegova tovrstna dela je bila sicer značilna kronološka pripoved brez trdne fabule in z več liki, ki so relativizirali misel glavnega junaka. Navadno je zavestno odstranil uvodni in sklepni del dokončane zgodbe, saj so bili po njegovem pisatelji v njih najmanj iskreni, rad pa je imel tudi zaključke brez izrazitega sklepa.

Dogodki na današnji dan

1737 Rodil se je Thomas Paine, človek, ki je nekdanjim britanskim kolonijam v Severni Ameriki dal ime Združene države Amerike (umrl 1809).

1782
Avstrijski cesar Jožef II. je z odlokom razpustil kartuzijanski samostan v Bistri pri Ljubljani, ki je bil ustanovljen leta 1255. Ob razpustu je v njem poleg priorja živelo še štirinajst menihov.

1819 Thomas Stamford Raffles je na koncu Malajskega polotoka ustanovil svobodno pristanišče Singapur.

1866 Rodil se je francoski pisatelj, dramatik in esejist Romain Rolland, ki se je v svojih delih zavzemal za mir in slogo med narodi in nasprotoval imperialističnemu podjarmljanju (umrl 1944).

1941 Umrl je grški general in državnik Joanis Metaksas, ki je med letoma 1936 in 1941 vladal kot diktator (rojen 1871).

1945 Jugoslovanski kralj Peter II. Karađorđević je z odlokom prenesel oblast na regentski svet in priznal Šubašićevo vlado.