3. april

Tudi nekdanji gusar William Dampier je za britansko admiraliteto raziskal dele obal Avstralije, Nove Gvineje in Nove Britanije. Odpotoval je na Novo Funlandijo, proti Vzhodni Indiji in Mehiški zaliv.

Objavljeno
03. april 2007 00.01
Posodobljeno
02. april 2007 22.26
Raziskovalec Wiliam Dampier
Med znamenite britanske pomorščake, ki so raziskali precej neznanega sveta, spada tudi nekdanji gusar William Dampier, ki je pozneje za britansko admiraliteto raziskal dele obal Avstralije, Nove Gvineje in Nove Britanije. Pri šestnajstih, leta 1667, je najprej odpotoval na Novo Funlandijo in nato v Vzhodno Indijo in Mehiški zaliv. Med letoma 1678 in 1691 se je pretežno ob zahodni obali Južne Amerike in v Tihem oceanu ukvarjal s piratstvom. Na enem izmed piratskih potovanj je leta 1688 priplul do Avstralije – najverjetneje je pristal ob njeni severni obali. Tam menda ni našel ničesar, kar bi se mu zdelo vredno plenjenja, poleg tega mu niso bili všeč niti domačini in njihove navade.

O naslednjem desetletju njegovega življenja ni veliko znanega do leta 1699, ko ga je britanska admiraliteta imenovala za kapitana ladje Roebuck. Na njej je januarja 1699 odplul proti jugu, obkrožil Rt dobrega upanja in julija priplul do zahodne Avstralije. Ko je raziskal sedanji Dampierjev arhipelag, je odplul proti Novi Gvineji in mimo njene severne obale prispel do Nove Britanije. S poškodovano ladjo in nezadovoljno posadko je nadaljeval pot v Batavijo na Javi in se tam oskrbel z zalogami. Oktobra 1700 se je odpravil v Anglijo, vendar je bil zaradi poškodovane ladje konec februarja prisiljen pristati na otoku Ascension v južnem Atlantiku. Tam je ostal do 3. aprila 1701, ko je njega in posadko pobral konvoj vojaških in trgovskih ladij, ki se je vračal iz Indijskega oceana.

Njegove sledi najdemo tudi v svetovni književnosti – leta 1697 je izdal delo A New Voyage Round the World (Novo potovanje krog sveta). Poleg tega je na nekem samotnem otoku pustil Alexandra Selkirka, ki je po rešitvi postal zgled za Defoejevega Robinsona Crusoeja, s svojim življenjem pa je menda spodbudil Daniela Defoeja k pisanju tudi manj znanega romana Pustolovščine kapitana Singletona. Dampier je domnevno vplival med drugim na Jonathana Swifta, ko je oblikoval zaplet Guliverjevih potovanj. V enem njegovih ladijskih dnevnikov je najti prvi znani evropski zapis o tajfunu.

Dogodki na današnji dan:

1559 Z mirom v Cateau-Cambrésisu se je končala vojna za prevlado v Evropi med Španijo in Francijo. V Franciji so ji sledila leta verskih nemirov, v Španiji pa leta kulturnega in umetnostnega razcveta.

1695 Umrl je nizozemski baročni slikar Melchior de Hondecoeter, ki se je specializiral za živahne študije ptic (rojen 1636).

1778 Rodil se je francoski epidemiolog Pierre-Fidèle Bretonneau, ki je leta 1825 izvedel prvo uspešno traheotomijo (umrl 1862).

1897 Umrl je nemški skladatelj in pianist romantičnega obdobja Johannes Brahms (rojen 1833).

1922 Josif Visarionovič Stalin je postal generalni sekretar sovjetske komunistične partije.

1924 Rodil se je ameriški filmski igralec Marlon Brando (umrl 2004).

1945 V Košicah je bila sestavljena začasna prosovjetska češkoslovaška vlada, ki je v enem letu obstoja vpeljala daljnosežne socialistične odredbe, ki so omogočile poznejšo komunistično prevlado v državi.