3. februar

3. februarja 1997 je umrl češki pisatelj Bohumil Hrabal, avtor skoraj nadrealističnih pripovedi o revnih delavcih, ekscentrikih, zgubah in neprilagojencih.

Objavljeno
02. februar 2007 23.00
Posodobljeno
03. februar 2007 00.11
Bohumil Hrabal
3. februarja 1997 je umrl češki pisatelj Bohumil Hrabal, avtor skoraj nadrealističnih pripovedi o revnih delavcih, ekscentrikih, zgubah in neprilagojencih.

Na praški univerzi je diplomiral iz prava, vendar se ni nikoli ukvarjal z njim, temveč je delal kot trgovec, gledališčnik, delavec v tovarni in uradnik. Njegove zgodnje novele, ki jih je objavil v zbirkah Biseri na dnu, Pabitelji in Avtomat svet, so bile z nadrealizmom navdihnjena dela brez izrazite zasnove, s temačnim humorjem in prostaškimi anekdotami.

V njih so se navadno pojavljali neprilagojeni posebneži in veseli ljudje, podobni Švejku. V noveli Plesni tečaj za starejše in nadaljevavce je, denimo, postarani možak povedal vso svojo življenjsko zgodbo v enem samem okrog devetdeset strani dolgem nedokončanem stavku. Hrabalovo najbolj znano delo je sicer po obliki najbolj konvencionalno. To je roman Strogo nadzorovani vlaki, v katerem se mladostniške težave končajo z junaškim mučeništvom. Z njim je demitiziral češko vojno junaštvo, Jiři Menzel pa je pozneje po njem posnel znameniti istoimenski film.

Ko so 1969. Češkoslovaško zasedle sile Varšavskega pakta, so Hrabalova dela prepovedali, zato jih je izdajal v samizdatu in v tujini. Šele ko se je »pokesal«, je lahko spet objavljal svoja cenzurirana dela, zares pa šele po padcu režima 1989. Takrat sta izšli tudi deli Stregel sem angleškemu kralju in Prebučna samota.

Dogodki na današnji dan:

1735 Rodil se je največji poljski pesnik 18. stoletja Ignacy Krasicki (umrl 1801).

1758 Rodil se je slovenski pesnik in časnikar, razsvetljenec Valentin Vodnik, eden od utemeljiteljev slovenskega jezikovnega, narodnega in kulturnega razvoja (umrl 1819).

1958 Belgija, Nizozemska in Luksemburg so podpisali državno pogodbo o ustanovitvi gospodarske skupnosti Beneluks.

1972 V Saporu na japonskem otoku Hokaidu so se začele prve zimske olimpijske igre na azijski celini.