3. marec

Na današnji dan 3. marca 1709 se je rodil nemški kemik Andreas Sigismund Marggraf, ki je izumil postopek za pridobivanje sladkorja iz sladkorne pese.

Objavljeno
02. marec 2007 23.01
Posodobljeno
02. marec 2007 19.58
Andreas Sigismund Marggraf
3. marca 1709 se je rodil nemški kemik Andreas Sigismund Marggraf, ki je z izumom postopka za pridobivanje sladkorja iz sladkorne pese leta 1747 prispeval k razvoju sodobne pridelave sladkorja v Evropi.

V letih 1735–38 je bil pomočnik svojega očeta, dvornega lekarnarja v Berlinu, v letih 1754–60 pa direktor kemijskega laboratorija Nemške akademije znanosti. Med svojimi raziskavami je ločil aluminijeve okside in kalcijeve spojine v navadni glini ter poenostavil postopek za pridobivanje fosforja iz urina. Čeprav je opazil, da se ob oksidaciji fosforja in nastanku fosfatov snovem poveča teža, je ostal zadnji ugledni nemški privrženec t. i. flogistonske teorije, po kateri naj bi gorljive snovi vsebovale poseben element flogiston ali ognjeno načelo, ki se izgubi med gorenjem ali oksidacijo snovi. To teorijo, ki jo je zasnoval nemški kemik Ernst Stahl, je v 18. stoletju podpirala večina znanstvenikov, dokončno pa jo je ovrgel francoski kemik Lavoisier, ki je dokazal povezavo med gorenjem oziroma oksidacijo in porabo kisika.

Leta 1747 je Marggraf z alkoholom izločil sokove iz različnih rastlin, med drugim tudi iz tiste, ki jo danes poznamo kot sladkorno peso. V njenem posušenem in kristaliziranem soku je prepoznal nekaj podobnega takrat prevladujočemu trsnemu sladkorju. Prva tovarna sladkorja iz sladkorne pese je začela delovati leta 1802.

Dogodki na današnji dan:

1707 Umrl je zadnji veliki mogulski vladar Indije Aurangzeb, pod katerim je bila mogulska država ozemeljsko največja, vendar je s svojo politiko pripomogel tudi k njenemu propadu (rojen 1618).

1768 Umrl je veliki italijanski učitelj petja Nicola Porpora, ki je skladal opere v elegantnem liričnem napolitanskem slogu ter med drugimi učil pesnika in libretista Pietra Metastasia in znamenite kastrate Antonia Ubertija, Farinellija in Caffarellija (rojen 1686).

1888 Rodil se je češki zdravnik in pisatelj František Langer, eden največjih čeških dramatikov med obema svetovnima vojnama (umrl 1965).

1924 Kemal paša Atatürk je v Turčiji odpravil kalifat. Tako se je končala šeststoletna oblast sultanov iz osmanske dinastije, Turčija pa je postala posvetna država.